Oglasi

Milanović odgovorio Orbanu: Stare karte su mračni fetiš iz historije

Orban je podijelio fotografiju na kojoj su iscrtane granice nekadašnje Mađarske, u čijem su sastavu bili dijelovi susjednih zemalja, uključujući i Hrvatsku.
'To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima', napisao je MilanovićEPA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović reagirao je na objavu mađarskog premijera Viktora Orbana na Facebooku, u kojoj je podijelio fotografiju na kojoj su iscrtane granice nekadašnje Mađarske, u čijem su sastavu bili dijelovi susjednih zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Orban je uz nju napisao komentar "ispit iz historije", audirajući na mađarsku državnu maturu.

Milanović je na svom profilu na Facebooku poručio da je Mađarska "u čvrstom stisku kroničnih kartomana".

"Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih 'kartomana', moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu – Hrvatska je moderna europska država i nacija", napisao je Milanović.

'Kao mračni fetiš'

"U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje", napisao je Milanović, uz napomenu da te karte "danas nisu nimalo aktuelne".

"Nemojte ih 'šerati' i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude 'povijesne' karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih 'vođa' u komšiluku.

To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost", napisao je Milanović.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.