Milanović: Naši zločini su naša drama

Zoran Milanović je naveo da će Hrvatska izaći iz krize uvođenjem reda i mjera za oporavak (Al Jazeera)

Hrvatski premijer Zoran Milanović najavio je u utorak da će se Ustav mijenjati i da će se zastara ukinuti za sva teška ubistva, a ne samo za politički motivirana, kako je ranije najavljivano.

Pokušaj vremenskog ograničavanja u zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Evropske unije, tzv. lex Perković, nije bio motiviran zaštitom počinitelja zločina, ponovio je on u Hrvatskom saboru, gdje prvi put podnosi godišnji izvještaj Vlade o stanju u društvu te o aktivnostima Vlade.

“Naš jedini motiv bio je da zaštitimo branitelje od mogućih kaznenih postupaka u nekoj od zemalja EU-a”, kazao je hrvatski premijer, precizirajući kako misli na postupke za kazneno djelo ratnog zločina, za koje postoji univerzalna jurisdikcija.

Rekao je i to kako će upravo inicijativa o ustavnim promjenama i osnivanju saborskog istražnog povjerenstva omogućiti procesuiranje, pa i rasvjetljavanje nekih okolnosti u vezi s najtežim kaznenim djelima i “izvući na površinu neke aktere koji se sada skrivaju iza kulise buke i galame”.

“I europski uhidbeni nalog je instrument jedinstvenog prostora slobode, pravde i prava u EU, a ne instrument prioriteta bilo koje države pred drugom državom. Ideja je ne da se sudi u Hrvatskoj ili Švedskoj, nego da se sudi bilo gdje”, dodao je.

“S obzirom na to da je riječ o našoj drami, njezin završni čin bi trebao biti u Hrvatskoj”, rekao je Milanović i ponovio kako Hrvatska neće trpjeti sankcije zbog slučaja “lex Perković”.

‘Interes građana’

“Hrvatska nikom ništa ne duguje za ulazak u EU. Mijenjali smo se nabolje i ispunili visoke kriterije koji su od nas zahtijevani”, poručio je hrvatski premijer.

Jedinim preostalim strateškim zadatkom nakon ulaska u Uniju označio je stvaranje uvjeta za sadržajniji i ugodniji život svih građana, širenje područja ljudskih prava, individualnih sloboda i argumentiranog dijaloga.

Hrvatska, zemlja “radišnih, kompetentnih, kreativnih, otvorenih i ambicioznih ljudi”, bit će dobro uređena i ekonomski prosperitetna država, čiju stabilnost sigurno neće moći “uzdrmati nepovoljni financijski vjetrovi s drugih tržišta”, naglasio je Milanović te iznio pretpostavke za takvu Hrvatsku.

On je kao glavne pravce Vladinih aktivnosti za izlazak iz krize naznačio uvođenje reda, konsolidaciju državnih financija, restrukturiranje i racionalizaciju državnog i javnog sektora te donošenje mjera za oporavak i novi rast gospodarstva.

“Sva četiri pravca su gotovo jednako važna, jer samo pozitivni rezultati na sva četiri pravca i na njihovim rukavcima mogu uroditi boljim standardom naših građana i uređenim državnim financijama”, istaknuo je on.

Javni dug

Milanović je zaključio da je loša ekonomska situacija u Hrvatskoj “rezultat višegodišnje neodgovornosti HDZ-ovih Vlada”.

Rekao je kako je bruto društveni proizvod u drugom tromjesečju ove godine realno manji 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine, ali je u odnosu na prvo tromjesečje ove godine zabilježen rast od 0,2 posto.

Hrvatski premijer je kazao da će javni dug do kraja godine iznositi 24,9 milijardi eura, ali i da je budžetski deficit smanjen, tako da je iznosio nešto više od 1,4 milijarde eura, od čega je gotovo 1,1 milijarda otišla na kamate.

Podsjetio je na to da je Vlada privatizirala tri velika brodogradilišta, a da je Ministarstvo financija uvelo uredniju naplatu poreza kroz objavljivanje lista poreskih dužnika, reprogramiranje poreskih dugova, fiskalizaciju i Institut predstečajne nagodbe.

Najavio je da će se do kraja godine zakonskim izmjenama uvesti red u financijsko poslovanje i računovodstvo neprofitnih organizacija.

Optužbe opozicije

Oporba je optužila Milanovića za narušavanje digniteta i nepoštivanje zastupnika, jer je napustio Sabor za vrijeme trajanja rasprave o njegovom izvješću.

Saborska oporba, kako je rečeno, ostala je razočarana, jer je očekivala da će ponuditi konkretne mjere za ekonomski oporavak Hrvatske.

“Od premijera smo očekivali da će ukazati na realne probleme i ponuditi rješenja, no dobili smo red optužbi na račun prethodnika, red iluzija i obećanja”, komentirao je Tomislav Karamarko, lider Hrvatske demokratske zajednice.

On je kazao da Hrvatskom vladaju depresija, beznađe i besperspektivnost te da se kriza produbljuje, dok se u zemljama u okruženju vide znakovi oporavka, za što krivca vidi u aktualnoj vlasti.

Logična izjava Merkel

Još jednom se obrušio i na postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru, a sukob Vlade s Evropskom komisijom oko slučaja “lex Perković” ocijenio je nepotrebnim i dugoročno štetnim za Hrvatsku.

Predsjednik HDZ-a ocijenio je logičnom izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel kako očekuje da Hrvatska ispoštuje sve što je dogovorila s EU-om, prenosi Hina.

“Ako je netko mislio da je to minorni problem za EU, ako je netko mislio da gospođa Merkel uopće nema pojma o tome kako se pokušava prevariti EU i sami njemački saveznici uvođenjem ‘lex Perković’, ako je netko mislio da gospođa [Viviane] Reding blefira, onda se grdno prevario”, rekao je Karamarko novinarima u Saboru.

Za premijera Milanovića kazao je kako “očito živi u jednom drugom, paralelnom svijetu”.

“Uvukli smo se u jedan veliki problem i ne znam kako ćemo iz njega izaći. Nadam se da će tu biti dovoljno razboritosti, jer bi u protivnom materijalne štete bile znatne”, rekao je.

Vladu je prozvao i za “proceduralne smicalice, pravno i ideološko nasilje” prema referendumskoj inicijativi “U ime obitelji”, upozorivši da bi izbjegavanje raspisivanja referenduma Hrvatsku moglo dovesti u ustavnu krizu bez presedana.

‘Iracionalni inat’

Laburisti su prozvali Vladu da je odustala od svih najavljenih reformi, da je povećala manjak u državnoj blagajni, nije pokrenula investicije i zaštitila građane od banaka.

“Nabavljate pametne telefone i skupe automobile dok joj sve više ljudi gladuje, mladi odlaze, a investicija nema”, kazao je Branko Vukšić.

Premijera je prozvao da je “lex Perković” pretvorio u svoj “iracionalni inat, zbog kojeg Hrvatsku iskreni dojučerašnji prijatelji gledaju s prezirom”.

Iz Banskih dvora novinarima je ranije neslužbeno rečeno kako je premijer otišao jer mora obaviti nekoliko telefonskih razgovora s evropskim premijerima.

Milanović: Nisam čuo konkretne ideje

Premijer Milanović rekao je kako je zadovoljan saborskom raspravom o Vladinu godišnjem izvješću, a u zaključnom je obraćanju poručio kako bi volio da je oporba, osim kritika, iznijela i konkretne ideje kako izaći iz krize.

“S obzirom da sam najveći dio svog govora posvetio gospodarstvu i financijama, očekivao sam da to bude naglasak i u govorima predstavnika oporbe. Pozorno sam slušao, ali toga nije bilo. Nisam čuo ni jedan konkretan savjet što učiniti, samo što ne valja i što ne učiniti. Tako se ne može voditi unutarnja i vanjska politika”, spočitnuo je premijer oporbi.

Kazao je, međutim, da mu je i rasprava onih koji ne podržavaju Vladu pomogla, jer je pojasnila stavove političkih grupacija u Saboru.

“Volio bih da sam čuo bilo kakve konkretne ideje, planove što činiti, jer mi činimo i u tome katkad i griješimo, to se događa, ali radimo i mijenjamo zemlju. Donosimo promjene, koji puta prežustro i pregrubo za nekoga, ali nema stajanja na mjestu”, poručio je premijer.

Josipović: Premijer dobro detektirao probleme

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u utorak da je premijer Milanović u svom govoru u Saboru dobro detektirao sve probleme koji postoje u društvu i dao naznake kako ih Vlada namjerava riješiti. 

“Riječ je o kompleksnom govoru, koji je ozbiljan i sadržajan i koji zavređuje raspravu”, kazao je predsjednik Josipović u New Yorku, gdje je kratko komentirao Milanovićev govor uoči sudjelovanja na početku zasjedanja Opće skupštine Ujedinejnih naroda.

“Mislim da je premijer dobro detektirao sve probleme koji postoje u društvu, dao je naznake kako Vlada namjerava riješiti te probleme i ja samo mogu poželjeti da Vlada tako zaista i učini”, naglasio je Josipović.

Izvor: Agencije