Oglasi

Milanović: Izetbegović više gleda prema Ankari

Hrvatska ima načina da se i na bezobrazan način izbori za ono što jednom narodu u BiH pripada, rekao Milanović.
Hrvatski predsjednik izrazio je žaljenje "jer zemlja (BiH) stagnira" i poručio da "ima problem" s ulaskom BiH u NATO EPA

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u četvrtak da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović nekonzistentan jer je otišao kod hrvatskog premijera koji je ranije zasebno primio člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske [entiteta u BiH] te je ocijenio upitnom sposobnost BiH da će ispunjavati obaveze ako uđe u NATO.

Predsjednik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u srijedu da se neće sastati sa Zoranom Milanovićem sve dok se šef hrvatske države ne sastane sa svojim kolegama iz bosanskohercegovačkog državnog vrha, prenijela je Hina.

Izetbegović je ranije oštro kritizirao Milanovićev poziv članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za posjetu Zagrebu te susret koji je on prošle sedmice održao s hrvatskim predsjednikom kao i s premijerom Andrejom Plenkovićem, navodi agencija.

Čelnik najveće bošnjačke stranke ipak je prihvatio Plenkovićev poziv da i sam dođe u Zagreb u ponedjeljak i ondje sudjeluje u razgovorima na kojima je bio i čelnik HDZ BiH Dragan Čović.

"Poštujem BiH, ali gospodin Izetbegović je nekonzistentan zato što je otišao kod hrvatskog premijera koji je primio Dodika", reagirao je u četvrtak Milanović. 

Dodao je da on "nema problema s tim" i da mu je "drago" što su se Plenković i Izetbegović sastali. "Kao što i kad me Milorad Dodik pitao da li da ide kod premijera, rekao sam obavezno", istaknuo je Milanović. 

"To je neiskreno, ali neće to dobro završiti. Ovo naravno ne znači da će biti bilo kakvih sukoba, ali neće dobro završiti. Naprosto Hrvatska ima načina da se na miran, ali uporan način, ako hoćete i bezobrazan, izbori za ono što jednom narodu u BiH naprosto pripada. Dosta je bilo džeparenja", dodao je Milanović. 

Kada su ga novinari pitali zašto je Izetbegović išao kod premijera, a ne i kod njega, Milanović je odgovorio da je on hrvatski, a ne bosanskohercegovački predsjednik i da je to pitanje na koje bi trebao odgovoriti netko drugi.  

BiH neusklađena

Izrazio je žaljenje "jer zemlja (BiH) stagnira" i poručio da "ima problem" s ulaskom BiH u NATO. 

"I kad mi netko kaže da će BiH ući u NATO. Mi smo članica NATO-a, ja sam predsjednik i vrhovni zapovjednik i imam problem recimo da u NATO ulazi država koja je tako neusklađena jer preuzimam garanciju za takvu državu. Ja bih rado i radi Bošnjaka i Hrvata u BiH, Srbi su protiv, ali u ovakvoj situaciji ti si stavljaš na leđa jednog saveznika za kojeg moraš odgovarati. To je ugovorna obveza, a saveznik je nije u stanju ispunjavati", rekao je Milanović.

O tome treba razgovarati, rekao je Milanović koji misli da Izetbegoviću "to nije osobito važno". 

"On više gleda prema Ankari, ali i Ankara je u NATO-u, barem još uvijek je", dodao je Milanović.

Plenković: Mi o tome govorimo barem 14 godina

Komentarišući Milanovićeve izjave hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako se Vlada Hrvatske bavila pitanjem bosanskih Hrvata mnogo prije Milanovićevih izjava.

Što se tiče saradnje s predsjednikom Hrvatske u pogledu Bosne i Hercegovine i položaja Hrvata u toj zemlji, Plenković je rekao da su se on i njegova vlada time bavili i prije "zadnjih dvije ili tri predsjednikove izjave".

"Što se tiče našeg angažmana u potpori Bosni i Hercegovini, organizacije Zagrebačkog samita, dizanja teme konstitutivnosti Hrvata, mi smo to radili i prije predsjednikovih zadnjih dvije ili tri izjave", rekao je Plenković novinarima u Briselu.

Kazao je da je stav njegove vlade i njega osobno više nego jasan.

"Ključno je da se moramo vratiti slovu i duhu Daytonskog sporazuma. To da jedan, mnogobrojniji bošnjački narod u Federaciji BiH bira predstavnika Hrvata u predsjedništvo dovodi do nezadovoljstva i do nelegitimne zastupljenosti. Ta praksa postoji još od 2006. godine i do tada se nitko nije sjetio dezavuirati Daytonski sporazum. Nije to nešto novo, mi o tome govorimo barem 14 godina", rekao je Plenković.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.