Milanović: Hrvatski interesi nisu na kocki

Hrvatska Vlada u Bruxelles je uputila i 'non paper' u kojem se žali na odnos prema Hrvatskoj (AP)

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je sa sjednice Vlade javnost na strpljenje „još nekoliko dana“ kako bi se obavile konzultacije u vezi prijepora koje izaziva polemika s Europskom unijom oko primjene uhidbenog naloga, odnosno spora oko tzv. lex Perković.

Najavio je kako će uskoro biti donesena odluka koja će biti dobra za Hrvatsku, jer se, kako je rekao, Vlada ne kocka i ne ugrožava nacionalne interese.

Premijer Milanović je podsjetio i kako u samoj EU postoje različita mišljenja o toj temi, te pozvao javnost da vjeruje Vladi.

„Dopustimo još nekoliko dana da u konzultacijama s partnerima, državama članicama i Europskom komisijom, naravno kao samo jednim dionikom u tom procesu, izvedemo neke zaključke i donesemo odluku koja će biti dobra za Hrvatsku. Tu nema štetne odluke za Hrvatsku“, rekao je Milanović.

Pohvalio se kako njegov kabinet „podržavaju europski socijalisti, a pučani ne“, te dodao da je „istina na klizavom terenu“.

„Nema kockanja, nema izlaganja, nema ugrožavanja nacionalnih interesa, nema štete ni jedne jedine funte, penija, odnosno eura kada su u pitanju europski fondovi“, ponovio je Milanović.

Ustvrdio je kako u vezi pitanja „lex Perković“ traje medijski rat i postoje „ovakve i onakve informacije“.

Bivši obavještajac Josip Perković osumnjičen je u Njemačkoj za sudjelovanje u pripremi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića početkom 80-ih.

„Dakle, ne treba se dati pretjerano impresionirati. Stvari treba shvatiti ozbiljno, ali ovo nije nikakva velika bitka. Iz ovoga ćemo svi izvući dobre pouke za Hrvatsku uz jako malu cijenu“, zaključio je Milanović.

‘Non paper’ poslan u Bruxelles

Prethodno je potvrđeno kako su  Milanović i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski razgovarali u srijedu uvečer na temu primjene europskog uhidbenog naloga.

U međuvremenu je hrvatska Vlada u Bruxelles uputila i tzv. non paper u kojem se žali na odnos prema Hrvatskoj te tvrdi kako za najavljene sankcije nema razloga, jer namjerava ispuniti sve obaveze oko uhidbenog naloga.

Prema Vladinu „non paperu“, Banski dvori su očekivali da će se problem oko uhidbenog naloga riješiti kroz preporuke i sugestije Komisije, a ne postupcima koji se nikada nisu koristili protiv neke članice Unije za tu vrstu neusklađenosti.

Naglašavajući zabrinutost da bi jedna od mjera mogla biti uskraćivanje novca za pristup Hrvatske schengenskom prostoru, u pismu se tvrdi kako se sankcije ne mogu primjenjivati na „Schengen facility“, jer on ne spada u područje odnosa između Hrvatske i država članica kao što je predviđeno člankom 39. hrvatskog pristupnog ugovora.

Banski dvori također odbacuju „vrlo opasne i otvorene optužbe“ da Hrvatska štiti ubojice iz komunističkog razdoblja i insinuacije o postojanju zločinačke namjere dijela Vlade da „štiti gnusne ubojice“.

Zločince pred lice pravde

Pojašnjavaju kako baš zbog toga da bi se zločinci izveli pred lice pravde u Hrvatskoj ili bilo kojoj članici Unije, Hrvatska želi ukinuti statut ograničenja za politička ubojstva, što se može učiniti samo izmjenama ustava.

„I to je razlog zašto je predloženi datum stupanja na snagu izmijenjenog i dopunjenog zakonodavstva 15. srpnja 2014. Samo na taj način procesuiranje političkih atentatora može biti osigurano“, stoji u pismu.

Vraćajući se na početak priče o tzv. lex Perković, u Vladi kažu da su zajedno s Hrvatskim saborom bili uvjereni da za izmjene zakona postoji zakonska mogućnost i političko opravdanje, ali priznaju da je odluka bila temeljena na pogrešnom prijevodu članka 32. službenog teksta Okvirnog ugovora na hrvatskom jeziku.

„Sve se ovo odvija upravo dok Vlada aktivno štiti vladavinu prava u gradu simbolu Vukovaru, gdje se manjinsko pismo i jezik uvode na javnim mjestima, bez obzira na neke prosvjede lokalnog stanovništva. Očekivana potpora Komisije u tom pogledu još uvijek upadljivo nedostaje“, zaključuje se u Vladinom „non paperu“ upućenom ovih dana u Bruxelles.

Izvor: Agencije