Milan Kundera poklanja svoju biblioteku i arhiv rodnog gradu Brnu

Kundera živi povučeno, a u Češku je godinama putovao inkognito i nikad ne daje izjave novinarima (EPA)

Književnik Milan Kundera (91) autor poznatog djela Nepodnošljiva lakoća postojanja, odlučio je da svoju privatnu biblioteku i arhiv pokloni gradskoj biblioteci rodnog Brna u Češkoj gdje je proveo djetinjstvo, javila je agencija AP.

Uprava biblioteke u Brnu saopćila je da će cijela kolekcija knjiga Kundere biti prebačena iz Pariza, gdje živi umjetnik, do Češke tokom jeseni, prenosi Beta.

Čuveni pisac poklanja i svoje knjige prevedene na češki i još četrdeset jezika, kao i novinske članke koje je on pisao, revije i kritike na njegov rad, fotografije i crteže.

Sve će biti dostupno javnosti, najviše u digitalnoj verziji, navela je biblioteka u Brnu.

Bijeg od režima

Milan Kundera je najpoznatiji i najčitaniji savremeni pisac češkog porijekla. U Parizu živi od 1975, kada je pobjegao od komunističkog režima u Češkoj.

Među njegovim djelima su Knjiga smijeha i zaborava, Besmrtnost, Praznik beznačajnosti i Život je negdje drugdje. Njegova posljednja knjiga je Neznanje, napisana na francuskom i izdata 2000. godine.

Po njegovoj knjizi Nepodnošljiva lakoća postojanja snimljen je 1988. godine istoimeni film sa Juliette Binoche i Danielom Day-Lewisom u glavnim ulogama.

Kundera živi povučeno, a u Češku je godinama putovao inkognito i nikad ne daje izjave novinarima.

Izvor: Agencije