Milan Bandić pušten iz Remetinca

Nakon što je rješenje o puštanju na slobodu sa suda stiglo u zatvor Remetinec, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izašao je u 18:00 sati iz pritvora.

Izjavu novinarima nije dao, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

S Bandićem su na obranu sa slobode pušteni i svi njegovi suosumnjičenici, osim vlasnika tvrtke ‘Bramgrad projekt’ Branka Mihaljevića, koji umjesto gotovine želi založiti nekretnine vrijedne preko sedam milijuna kuna (više od 900.000 eura).

Nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku da se tijekom istrage mogu braniti sa slobode, uz jamčevine i obećanje da neće kršiti mjere opreza, svoje su obveze prema sudu, uz Bandića, rano poslijepodne izvršili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Ranije poslijepodne potvrđena je i uplata jamčevine za osam od devetero pritvorenih u slučaju “Agram”, a među njima i ona za zagrebačkog gradonačelnika.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ranije je prihvatilo jamčevine koje su za obranu sa slobode ponudili gradonačelnik Bandić i njegovi pritvoreni suosumnjičenici u aferi  “Agram”.

Jamčevina mora biti isplaćena u gotovini, a odvjetnici osumnjičenih pozvani su u srijedu u sud da preuzmu rješenja, nakon čega se jamčevina mogla uplatiti.

Bandić ne smije obavljati dužnost

Osim jamčevine, koja u Bandićevom slučaju iznosi dva milijuna eura, on se za mogućnost da boravak u Remetincu zamijeni obranom sa slobode mora pred sucem istrage obvezati da neće kršiti uvjete jamstva, odnosno da neće obavljati dužnost na koju je izabran na lanjskim izborima.

“Mjere bi trebalo provoditi tijelo koje vrši nadzor sukladno posebnom propisu. Ono nije određeno zakonom. Tu se moraju smisleno tumačiti odredbe iz Zakona o kaznenom postupku, iz Statuta Grada Zagreba i Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo pravnu prazninu koju moramo popuniti da bi mjere opreza bile i provedive”, kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, kako prenosi Hina.

Sud bi, kako se doznaje, zagrebačkoj Skupštini i Poglavarstvu trebao dostaviti rješenje da je osumnjičenicima izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti, dok bi USKOK od istih tijela povremeno trebao tražiti izvješća da li se osumnjičenici pridržavaju izrečenih mjera.

Istovremeno sud bi policiji trebao dostaviti rješenje da se osumnjičenicima brani komuniciranje sa svjedocima, što bi trebala kontrolirati lokalna policija.

Iako je prema neslužbenim informacijama za obranu sa slobode Bandić ponudio nekretnine vrijedne najmanje tri milijuna eura, sudac je zaključio da je dva milijuna eura dovoljno jamstvo da tijekom istrage neće utjecati na svjedoke i ponoviti nedjelo, ali taj iznos mora biti u gotovini.

“Za one koji iznose jamčevine ne uplate danas [srijeda], odlučivat će se o produljenju istražnog zatvora za još dva mjeseca, jer danas istječe jednomjesečni pritvor. Čim uplate iznos jamčevine, mogu izaći na obranu sa slobode”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Drugima povisili kauciju

Svi osumnjičeni mogu tražiti da se jamčevina u novcu zamijeni jamčevinom u nekretninama, ali o tome mora odlučiti sudac istrage, a poslije njega i izvanraspravno vijeće.

Sudac istrage Zdenko Posavec, koji je ranije čak dva puta na USKOK-ov zahtjev Bandića odlučio bezuvjetno zadržati u Remetincu, prošlog je tjedna prihvatio njegovu jamčevinu.

Za razliku od Bandića, kojem je prihvatio jamčevinu manju od ponuđene, iako je i dalje riječ o najvišoj jamčevini nakon 1,6 milijuna eura koje je u nekretninama svojih prijatelja založio bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, sudac istrage je za ostale u aferi “Agram” povisio iznose koje moraju položiti na račun suda prija izlaska iz Remetinca.

Tako je, primjerice, za direktora Zagrebačkog holdinga u ostavci Slobodana Ljubičića iznos jamčevine podigao s 310.000 na 650.000 eura, vlasniku građevinske tvrtke Bramgrad Branku Mihaljeviću s 550.000 na 910.000 eura, a pročelniku stručne službe gradonačelnika Vidoju Bulumu s 20.000 na 40.000 eura.

Od osumnjičenih u aferi “Agram”, iz Remetinca su prvi izašli pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

Osim Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i Buluma, iza rešetaka su ostali gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Zagrebačkoga gradonačelnika i suradnike sumnjiče da su oštetili grad za najmanje 2,6 milijuna eura, terete ih i za pogodovanje tvrtkama, trgovanje utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom holdingu, ali i nezakonito korištenje službenih gradskih automobila u privatne svrhe.

Osim toga, Bandić je osumnjičen i da je u slučaju povezanom s predsjedničkom izbornom kampanjom zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. godine, navodno, oštetio i državni proračun.

Izvor: Al Jazeera i agencije