Mijanmar: Otkrivena masovna grobnica, odbijena saradnja s UN-om

Postoje elementi genocida u postupanju prema Rohinjama u Mijanmaru, kojih je više od 655.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš (EPA)

Posebna izvjestiteljica UN-a za Mijanmar Yanghee Lee više ne može ući u tu zemlju jer je vlada dodatno ograničila pristup UN-ovim promatračima, saopćio je u srijedu Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava (OHCHR).

Yanghee Lee planirala je posjetiti Mijanmar u januaru kako bi procijenila situaciju u zemlji, uključujući kršenja ljudskih prava muslimanske manjine Rohinja u državi Rahin, saopćio je OHCHR sa sjedištem u Ženevi.  

Vlada je izvijestila južnokorejsku izvjestiteljicu da više neće surađivati s njom.

Taj potez uslijedio je nakon što Mijanmar nije dopustio ulazak u zemlju odvojenoj misiji UN-a za utvrđivanje činjenica.

“Ova izjava o nesaradnji… može se smatrati snažnom naznakom da se nešto užasno događa u Rahinu, kao i u ostatku zemlje”, kazala je Lee.

Njoj je rečeno da je bojkot povezan s izjavama koje je dala nakon posljednjeg posjeta zemlji u julu.

Elementi genocida

UN-ova posebna izvjestiteljica javno je kritizirala u Yangonu sve veća ograničenja tokom svog posjeta kao i zlostavljanje pojedinaca s kojima je razgovarala.

Također je osudila poticanje na mržnju protiv Rohinja i drugih manjina i zatražila je od Vijeća sigurnosti UN-a da poduzme odgovarajuće korake.

AP navodi da je vojska Mijanmara saopćila da je počela istraga forenzičara nakon što je deset tijela otkriveno u masovnoj grobnici u selu u državi Rahin, u kojoj su sigurnosne snage zemlje sprovele “brutalnu akciju” protiv pripadnika muslimanske manjine Rohinja. 

Lokalni zvaničnici saopštili su u utorak da pregledaju 10 neidentifikovanih tijela, pronađenih u ponedeljak u blizini groblja u selu. 

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein rekao je, na posebnoj sjednici u Ženevi početkom decembra, da postoje elementi genocida u postupanju prema Rohinjama u Mijanmaru, kojih je više od 655.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš.

UN je u nekoliko navrata osudio “etničko čišćenje” koje provode mijanmarske vlasti.

Izvor: Agencije