Michel Hazanavicius predsjedava žirijem 26. Sarajevo Film Festivala

Hazanavicius se u Sarajevo vraća nakon što je 2014. ondje predstavio film 'Potraga' (EPA)

Francuski režiser Michel Hazanavicius, dobitnik Oscara za film Umjetnik, bit će predsjednik ovogodišnjeg žirija Takmičarskog programa – igrani film na 26. Sarajevo Film Festivalu, koji će biti održan od 14. do 21. augusta u bh. prijestonici.

Hazanavicius se u Sarajevo vraća nakon što je 2014. ondje predstavio film Potraga, a sada se pridružuje plejadi filmaša koji su na prethodnim izdanjima SFF-a predsjedavali žirijem, poput Mikea Leigha, Jeremyja Ironsa, Nurija Bilgea Ceylana, Cristija Puiua, Bele Tarra, Michela Franca, Asghara Farhadija i Rubena Oestlunda.

Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, kaže da taj autor snažnog stilskog izraza uvijek iznova preispituje odnos prema filmskom mediju, njegovom jeziku i historiji.

“Sjetimo se kako nas je prije nekoliko godina, u novom mileniju, podsjetio na snagu naizgled prevladane filmske forme – s njegovim Umjetnikom cijeli svijet je opet uživao u crnom-bijelom nijemom filmu”, izjavio je on povodom Hazanaviciusovog dolaska u Sarajevo.

Brojni filmovi i nagrade

Hazanavicius (Pariz, 1967) studirao je umjetnost, a zatim režirao reklame i televizijske programe.

Nakon što je snimio svoj prvi kratki film Echec au capital i sarađivao na nekoliko scenarija, 1999. snima svoj dugometražni igrani prvijenac Moji prijatelji.

Sljedeći igrani film OSS 117: Cairo, špijunsko gnijezdo snima 2006, a tri godine poslije OSS 117: Izgubljen u Riju.

Svjetsku slavu stječe crno-bijelim nijemim filmom Umjetnik iz 2011, koji je osvojio niz nagrada, među kojima je i pet Oscara, od kojih su tu oni za najbolji film, najbolju režiju i najboljeg glavnog glumca.

Godinu nakon tog filma režirao je jedan segment omnibusa Nevjernici, nakon čega su uslijedili filmovi Potraga (2014) i Le Redoutable (2017).

Nedavno je snimio svoj sedmi igrani film Izgubljeni princ, u kojem glume njegova supruga Berenice Bejo i Omar Sy.

Izvor: Agencije