Michel: EU će braniti prava Kipra u sporu s Turskom

Čelnik Evropskog vijeća Charles Michel tokom sastanka s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom (EPA)

Čelnik Evropskog vijeća Charles Michel obećao je u srijedu da će EU braniti prava svoje članice Kipra u sporu s Turskom oko mornaričkih i energetskih prava.

Michelova posjeta otoku uslijedila je dan nakon što je Turska saopćila da će njen brod Yavuz za eksploataciju morskog dna nastaviti s potragama za naftom i gasom u blizini Kipra do 12. oktobra, uprkos međunarodnim pozivima da se povuče.

Vodeći zvaničnik EU-a doputovao je na Kipar uoči vanrednog sastanka čelnika EU-a naredne sedmice koji će se baviti turskim akcijama u istočnom Mediteranu i na kome će biti riječi o eventualnim sankcijama Ankari.

“Evropska unija izražava solidarnost s Kiprom koji se suočava s teškom situacijom. To je razlog zašto smo odlučili da sazovemo samit posvećen odnosima s Turskom”, izjavio je Michel novinarima nakon sastanka s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom.

“Mislim da moramo biti čvrsti u odbrani prava svih naših država članica, uključujući i Kipar”, kazao je Michel, navodi AFP, a prenosi Fena.

Velike napetosti

Slanje turskog istraživačkog broda u vode istočnog Sredozemlja koje Kipar i Grčka smatraju svojom ekskluzivnom ekonomskom zonom izazvalo je posljednjih sedmica velike napetosti.

Evropska unija uputila je oštre kritike Ankari i zaprijetila sankcijama.

Turska odbacuje kritike i tvrdi da su vode u kojima je bušila dno dio turskog kontinentalnog pojasa.

Izvor: Agencije