MFI: Turska lira je ‘ispod fer vrijednosti’

Ekonomskom situacijom u kojoj se nalazi Turska može se upravljati odlučnim i dobro prilagođenim politikama (EPA)

Međunarodni finansijski institut, sa sedištem u Washingtonu, saopštio je da je turska lira trenutno “ispod realne vrednosti”.

U izvještaju ovog instituta, pod naslovom “Ekonomske analize: Slika bilansa stanja Turske”, navodi se da je “turska lira trenutno na značajnom nivou ispod naše procene fer vrednosti”.

Dodaje se kako se ekonomskom situacijom u kojoj se nalazi Turska može upravljati odlučnim i dobro prilagođenim politikama.

Smanjiti napetosti sa SAD-om

U izveštaju su u tom smislu predložene odgovarajuće fiskalne mere, kao i ublažavanje napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz instituta, takođe, poručuju da će padom vrednosti turske lire deficit Turske biti smanjen, zahvaljujući povećanju izvoza i ograničavanju uvoza.

Turska valuta je dostigla vrednost od 5,9 lira u odnosu na dolar, čime se značajno oporavila tokom krize između Ankare i Washingtona.

Napetosti između NATO saveznika su porasle zbog nekoliko pitanja, od različitih stavova u vezi sukoba u Siriji, do zatvaranja američkog pastora Andrewa Brunsona, kao i neispunjenih zahtjeva Ankare za izručenje imama Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizovao neuspeli puč 15. jula 2016. godine u Turskoj.

Najniža vrijednost 7,24 lire za dolar

Washington je 3. avgusta objavio da razmatra bescarinski pristup Turske na američko tržište, što bi uticalo na turski izvoz vredan 1,7 milijardi dolara.

Nakon što je ta objava dovela do rasprodaje turskih lira, Centralna banka Turske je 6. avgusta reagovala i snizila gornju granicu obavezne rezerve banaka, povećavši likvidnost za 2,2 milijarde dolara.

Turska valuta, koja je u jednom trenutku dosegla najnižu vrednost od 7,24 lire u odnosu na dolar 13. avgusta, oporavila se do podneva 15. avgusta, kada je imala vrijednost od 5,9 lira u odnosu na dolar.

Izvor: Agencije