Mexico City dobio prvu gradonačelnicu

M
Sheinbaum je obećala da će izgraditi žičare do siromašnih improviziranih naselja (Reuters)

Mexico City dobio je prvu gradonačelnicu, Claudiju Sheinbaum, koja je položila zakletvu preuzevši dužnost i odmah najavila da će rasformirati policiju za suzbijanje nereda.

“Policija je tu da štiti narod i nisu nam potrebne policijske snage koje će nad ljudima provoditi represiju”, rekla je gradonačelnica, prenosi AP.

Obećala je da će izgraditi žičare do siromašnih improviziranih naselja i poboljšati prijevoz autobusima i metroom.

Najavila je i izgradnju kuća za ljude koji su izgubili krov nad glavom u zemljotresima 2017, prenosi Tanjug.

Obećanja u korist građana

Prethodna gradska uprava nudila je zajmove za obnovu kuća, ali su stanovnici željeli da vlada plati izgradnju novih smještajnih jedinica, navodi američka agencija.

Među glavnim obećanjima gradonačelnice Sheinbaum jest i smanjenje kriminala i uvođenje zakona o podjeli urbanističkih površina, goruće pitanje u megalopolisu koji se konstantno uvećava i gdje građevinski preduzetnici svakodnevno grade veće zgrade nego što to urbanistički planovi dozvoljavaju.

Sheinbaum, koja je doktorirala iz inženjerstva zaštite okoline, provela je postdoktorsko istraživanje u Nacionalnoj laboratoriji “Lawrence Berkeley” u Kaliforniji i bivša je članica Međuvladine komisije Ujedinjenih naroda za klimatske promjene.

Također je dugogodišnja saradnica novog ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora.

Izvor: Agencije