Meta podržao normalizaciju odnosa Srbije i Kosova

Ilir Meta
Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme, poručio je Ilir Meta (EPA)

Albanski predsjednik Ilir Meta poručio je u petak, tokom razgovora s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem, da Albanija podržava dijalog Srbije i Kosova.

Na Facebooku je naveo da Albanija podržava “normalizaciju odnosa izmedu Kosova i Srbije” i ocijenio da su napori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije dobrodošli.

“Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme u ovom procesu“, poručio je albanski predsjednik.

Promocija prirodnih ljepota Kosova

Smatra i da je liberalizacija viza za građane Kosova neophodna te kaže da se mora dogoditi što prije.

Dodao je da će ove turističke sezone promovirati prirodne ljepote Kosova, prenosi Tanjug.

“Obećao sam Hotiju da ću ovog ljeta rado promovirati prirodne ljepote našeg voljenog Kosova. Ubijeđen sam da će mnogi građani sa Kosova turističku sezonu provesti na bisernim obalama i izvanrednim planinama Albanije”, dodao je Meta.

Tokom službene posjete Albaniji, Hoti je imao niz sastanaka s albanskim političkim liderima.

Hoti je izjavio da će uskoro biti zakazan novi sastanak delegacija Kosova I Srbije u Bijeloj kući, ističući da je spreman učestvovati u dijalogu i bez predsjednika Kosova Hashima Thacija.

Hoti: Razgovori o međusobnom priznanju

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom u Prištini rekao je da je razgovarao s američkim izaslanikom za dijalog Richardom Grenellom, prenosi Koha ditore.

“Spreman sam s Grenellom odrediti datum za nastavak dijaloga, prvo ekonomskog, potom i političkog. Ali, s jasnim principima da ulazimo radi međusobnog priznavanja”, kazao je Hoti.

Iz ureda Grenella su za Kohu rekli da još nisu odredili tačan datum kada bi se mogao očekivati sastanak u Bijeloj kući.

Izvor: Agencije