Meron: Odgovornost i po zatvaranju Haškog suda

Međunarodni sudovi su svojim presuđivanjem definirali konture humanitarnog prava, navodi Theodor Meron (AP)

Osnivanje Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji nasljeđuje rad međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, pokazuje kontinuiranu privrženost međunarodne zajednice principijelnom pozivanju na odgovornost, poručio je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron.

On je, u saopćenju povodom Dana međunarodnog pravosuđa, istakao da osnivanje Mehanizma pokazuje riješenost međunarodne zajednice da osigura da zatvaranje ova prva dva međunarodna suda, koji su bili bez presedana, ne otvori put ka vladavini nekažnjivosti.

Kao prva dva međunarodna krivična suda osnovana nakon Drugog svjetskog rata, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni krivični sud za Ruandu imali su pionirsku ulogu na polju međunarodnog pravosuđa, naveo je on u saopćenju koje je objavio Haški tribunal.

Bez ustupaka pred lice pravde

“Stotinama odluka i presuda izrečenim tokom protekle dvije decenije, međunarodni sudovi su utvrdili odgovornost pojedinaca za najstrašnije zločine koji se mogu zamisliti, a svojim presuđivanjem definirali konture međunarodnog humanitarnog prava”, istakao je Meron.

Ta dva suda su, kako je naveo, potvrdila da silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja mogu predstavljati djelo genocida, da ne samo visoki vojni oficiri, već i civilni i politički rukovodioci, mogu biti pozvani na odgovornost za djela koja su počinili njima podređeni, i da šefovi država mogu biti izvedeni pred lice pravde za teške zločine za koje se smatra da su počinjeni pod njihovim pokroviteljstvom.

“Ovo je prilika i da se podsjetimo koliko je, prije samo nekoliko decenija, istinski revolucionarno zvučala ideja da se osnuje jedan nezavisan međunarodni krivični sud. Proslavljamo sva dostignuća međunarodnih krivičnih sudova u borbi protiv nekažnjivosti, unapređivanju razvoja međunarodnog prava i ostvarivanju pravde za žrtve”, zaključio je Meron.

Izvor: Agencije