Merkel u Davosu: Izolacionizam nije rješenje za ekonomske izazove

Američki ministar trgovine izjavio je da su američke trgovinske mjere isprovocirane 'neprikladnim ponašanjem naših trgovinskih partnera' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas na Svjetskom ekonomskom formu da “izolacionizam i protekcionizam” nisu rješenja za ekonomske izazove s kojima se suočavaju države širom svijeta.

Iako je bilo upitno hoće li doći u Davos zbog pregovora o formiranju vlasti, Merkel je nakon uspjeha u dogovorima ipak stigla u švicarsko skijalište. Njena poruka, navode mediji, direktno se odnosi na stavove američkog predsjednika Donalda Trumpa, prenosi agencija Reuters. 

Također, ona je na skupu u Davosu poručila da je otvorena za više opcija mogućeg partnerstva Evropske unije s Velikom Britanijom nakon što bude okončan Brexit. Međutim, istakla je da neće biti nikakvog kompromisa s osnovnim principima Unije.

“Želimo blisko partnerstvo s Velikom Britanijom”, dodala je Merkel. 

‘Trebamo slobodnu trgovinu i tržišta’

Želja američkog predsjednika Donalda Trumpa da ostvari svoju agendu “Amerika prvo” legitimna je, ali protekcionizam ne funkcionira, upozorio je italijanski premijer Paolo Gentiloni u Davosu.

“Smatram da je legitimno reći ‘Moja zemlja prvo’. Ja bih mogao reći ‘Italija prvo’, zašto ne?”, rekao je Gentiloni novinarima u Davosu odgovarajući na pitanje o Trumpovoj trgovinskoj politici.

“Međutim, na kraju, ako želimo imati ekonomski rast, blagostanje i zaštitu za naše radnike, trebaju nam slobodna trgovina, slobodna tržišta, a ne protekcionizam”, dodao je.

Svjetski čelnici, među kojima i indijski premijer Narendra Modi, kanadski Justin Trudeau i brazilski predsjednik Michel Temer, izrazili su zabrinutost u Davosu zbog rastućeg protekcionizma.

Očekuje se da će Trump doći u Davos do četvrtka i da će održati govor u petak.

‘Trump pazi na američke radnike’

Uoči njegovog dolaska američki ministar finansija Steven Mnuchin i ministar trgovine Wilbur Ross stali su u odbranu trgovinskih mjera koje su poduzele Sjedinjene Američke Države i najavili su da će ih biti još.

“Ovdje je riječ o agendi ‘Amerika prvo’. Međutim, ‘Amerika prvo’ znači raditi s ostatkom svijeta”, kazao je Mnuchin. “To samo znači da predsjednik Trump pazi na američke radnike i američke interese i da očekuje da će drugi čelnici raditi isto za svoje.”

Ross je izjavio da su američke trgovinske mjere isprovocirane “neprikladnim ponašanjem naših trgovinskih partnera”. “Mnoge zemlje jako su dobre u retorici o slobodnoj trgovini, ali zapravo prakticiraju ekstremni protekcionizam”, rekao je Ross.

Kina je ponovila svoju predanost globalizaciji i obećala da će dodatno otvoriti svoja tržišta. Peking bi ove godine trebao otkriti nekoliko mjera u svrhu otvaranja svojih tržišta, rekao je u srijedu u Davosu kineski ekonomist Liu He.

“Neke mjere premašit će očekivanja međunarodne zajednice”, kazao je Liu, koji je također član moćnog kineskog Politbiroa i najviši je kineski zvaničnik koji učestvuje na Forumu u Davosu ove godine.

‘Problem Bliskog istoka nezaposlenost’

Zamjenik premijera Republike Turske Mehmet Şimşek izjavio je u Davosu da se problemi na Bliskom istoku ne mogu riješiti crtanjem novih granica, javlja Anadolija.

Şimşek je danas bio jedan od govornika na panelu o Bliskom istoku, koji je održan u okviru ekonomskog foruma.

Podsjetivši da je Bliski istok kolijevka civilizacija i regija u kojoj žive različite etničke i vjerske grupe, Şimşek je kazao da se problemi u toj regiji ne mogu riješiti novim granicama nego otvaranjem novih radnih mjesta za mlade.

“Stopa nezaposlenosti mladih na Bliskom istoku velika je. Veliki je izazov ponuditi mladima adekvatno obrazovanje i radna mjesta”, kazao je Şimşek i dodao da je stabilnost i prosperitet te regije u interesu cijelog svijeta.

Istakao je da Turska zbrinjava 3,5 miliona izbjeglica iz Sirije i približno 200.000 izbjeglica iz Iraka.

“Naglašavam da se problemi Bliskog istoka moraju rješavati dijalogom i borbom protiv svih vrsta terorizma. Ne možemo za neku etničku grupu navijati kao što to radimo za nogometne ekipe”, kazao je Şimşek.

Osvrnuvši se na američku politiku na Bliskom istoku, Şimşek je kazao da mu je ponekad teško shvatiti saveznike, a posebno to što je SAD za partnera u navodnoj borbi protiv terorizma izabrao PYD, koji je sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana, koju SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije