Merkel Trumpove napade na UN smatra ‘opasnim’

Angela Merkel se založila za reorganizaciju vanjske politike Evropske unije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je kritizirala nedavno obraćanje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda i okarakterizirala kao “opasne” Trumpove napade na svjetsku organizaciju, prenosi njemački list Welt.

Dnevnik navodi da je Merkel to kazala na političkom skupu o Evropskoj uniji, koji je održan u bavarskom gradu Ottobeuren, poručivši da, za razliku od nje, Trump ne smatra multilateralizam najboljim rješenjem.

Navodi se da je Merkel upozorila Trampa da više ne napada UN.

Evropsko vijeće sigurnosti

“Smatram da je veoma opasno uništiti nešto a da pritom nije razvijeno nešto drugo”, rekla je njemačka kancelarka.

List Handelsblatt je prenio da se na istom skupu Merkel založila za reorganizaciju vanjske politike EU-a i uspostavljanje “rotirajućeg” vijeća sigurnosti Unije.

Ugledni njemački poslovni dnevnik navodi da Merkel želi poboljšati sposobnost djelovanja EU-a na polju vanjske politike i da joj je cilj da Brisel bude u stanju reagirati i postati efikasniji.

“Zbog toga pozivam na uspostavljanje evropskog vijeća sigurnosti, s rotirajućim članovima, u kojem možemo brzo djelovati”, poručila je Merkel.

‘Velike’ i ‘male’ zemlje EU-a

Handelsblatt ipak ocjenjuje da bi “ova ideja mogla biti kontroverzna” i podsjeća da se radi o rješenju koje je već ranije predlagano.

Objašnjava se da bi sistem rotacije značio ili da su velike države članice stalno prisutne u vijeću sigurnosti Unije uz manje zemlje EU-a koje se smjenjuju, ili da čak i velike države EU-a, poput Njemačke i Francuske, dijelom budu povremeno uskraćene od mogućnosti izjašnjavanja o vanjskoj politici evropskog bloka.

Podsjeća se da je i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker također pozivao na odustajanje od obaveze jednoglasnog donošenja odluka u Briselu kada je u pitanju vanjska politika EU-a.

Izvor: Agencije