Merkel sa premijerima Slovenije i Hrvatske

Sastanak je održan u okviru konsultacija uoči neformalnog sastanka EU u Bratislavi koji je predviđen za 16. septembar (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se u Berlinu sa kancelarom Austrije i premijerima Bugarske, Slovenije i Hrvatske radi razgovora o budućnosti Evropske unije poslije odluke Britanaca da istupe iz EU i usaglašavanja stavova unutar Unije u vezi sa izbjegličkom krizom.

Sastanak je održan u okviru konsultacija uoči neformalnog sastanka EU u Bratislavi koji je predviđen za 16. septembar.

“Mi želimo da EU nastavi dalje, da ostane jedinstvena i da postane još jača, pogotovo na polju ekonomskog razvoja”, rekao je premijer Slovenije Miro Cerar poslije zajedničkog sastanka, prenosi STA.

Cerar je na sastanku ukazao na problem migracija i sigurnosti evropskih građana.

“Moramo da postignemo jedinstvo i solidarnost na tom polju, Evropa mora da bude bolje povezana u odgovoru na ove izazove”, rekao je slovenački premijer novinarima.

Ponovno otvaranje balkanske rute

On je upozorio da, ako se EU ne pozabavi pitanjem migracija i sigurnosti, ako ne zaustavi ilegalne migracione tokove na svojim vanjskim granicama i ako ne poduzme mjere u zemljama iz kojih migranti dolaze, “jednostavno neće biti vremena i energije za razvojne teme”.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković je nakon povratka iz Njemačke rekao novinarima da se, osim o izbjeglicama, razgovaralo i o ekonomiji i da su se svi učesnici razgovora složili da je sporazum EU i Turske ključ za stabilnost, i da je svima u interesu da se uslovi sporazuma ispune.

Na pitanje postoji li mogućnost ponovnog otvaranja balkanske rute, on je rekao da zabrinutost ne postoji i da se na hrvatskim granicama nije ništa promijenilo.

“Ali ćemo pratiti, pa ćemo vidjeti”, izjavio je Orešković, dodavši da su današnji razgovori bili neformalni, prenio je HRT.

Alternativno partnerstvo sa Turskom

Bugarski premijer Borisov je, u poruci koju je objavio na Facebooku poslije sastanka, naveo da će braniti bugarski stav u skladu sa kojim je potrebno zajedničko evropsko rješenje, uz istinsku solidarnost među zemljama u Evropi, prenosi BTA.

“Naglasit ću još jednom da ćemo samo uz volju i odlučnost EU i dobru koordinaciju sa Turskom uspješno riješiti taj problem”, poručio je Borisov.

Austrijski kancelar Christian Kern je ukazao da je na današnjem sastanku u Berlinu prihvaćen stav Austrije, prema kojem je neophodno razmisliti o alternativnom partnerstvu sa Turskom.

Kako prenose agencije, Kern se zalaže za prekid pristupnih pregovora EU i Turske i razmatranje alternativnog partnerstva.

Izvor: Agencije