Merkel: Propadne li euro, propada i Evropa

Merkel: Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Evropa je izgubljena (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je izjavila kako će propast eura značiti i propast Evrope te pozvala na kompromis u trenutku kad se strahuje od izlaska Grčke iz monetarne unije, prenose agencije.

„Ako propadne euro, propast će i Evropa“, rekla je kancelarka pred članovima svoje konzervativne stranke u Berlinu, prvi put javno govoreći na ovu temu nakon neuspjelih pregovora održanih između Grčke i njenih kreditora tokom vikenda u Briselu.

„Ako izgubimo sposobnost da pronađemo kompromis u ovome, Evropa je izgubljena“, kazala je.

Sporazum još moguć

Njen glasnogovornik Steffen Seibert u ponedjeljak je na redovnoj konferenciji za novinare kazao kako je kancelarka spremna na ponovne pregovore sa svojim grčkim kolegom Alexisom Tsiprasom ukoliko on to bude želio, piše AFP.

Francuski predsjednik Francois Hollande danas je izjavio kako je njegova država i dalje sklonija ponovnom dijalogu između Grčke i njenih kreditora te ocijenio da je sporazum još moguć uprkos prekidu pregovora tokom vikenda.

„Francuska je i dalje na raspolaganju i za to da se dijalog nastavi. Danas još postoji mogućnost za postizanje sporazuma, a sutra će ovisiti o odgovoru Grka na referendum“, rekao je nakon sastanka s glavnim ministrima svoje vlade.

Zabrinuti Kremlj

Rusija je zabrinuta da će grčka kriza imati negativne posljedice za cijelu Evropsku uniju, objavio je u ponedjeljak Kremlj, a prenosi Reuters.

„Moskva prati izbliza razvoj događaja u EU-u u kontekstu financijske krize u Grčkoj“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

„Zabrinuti smo zbog mogućih negativnih posljedica koje bi ta kriza mogla imati za cijelu Uniju“, izjavio je.

Izvor: Agencije