Merkel: Pregovori EU-a i Londona neće biti laki

U tišini je u Briselu spuštena zastava Velike Britanije (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako pregovori o budućim odnosima Londona i Evropske unije poslije izlaska Velike Britanije iz EU-a neće biti laki, dodajući kako je to prekretnica za EU, ali da Berlin želi ostati britanski partner i prijatelj.

“Njemačka želi ostati blizak partner i prijatelj Velike Britanije, jer nas ujedinjuju zajedničke vrijednosti”, kazala je ona u videoporuci koju je objavio njen kabinet, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Merkel je izrazila očekivanje da će dugoročan sporazum o odnosima EU-a i Velike Britanije biti postignut što je prije moguće.

“Unija ide u te pregovore s dobrim namjerama, ali i braneći vlastite interese, a Velika Britanija će učiniti isto”, ocijenila je njemačka čelnica.

Macron: Historijski alarm

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je kako, uprkos tome što Pariz želi održati čvrste odnose s Londonom poslije Brexita, Velika Britanija ne može očekivati da će biti tretirana na isti način kao i kada je bila dio EU-a.

“Ne možete biti i unutra i napolju. Britanski narod je izabrao da napusti EU. Neće imati iste obaveze, tako da više neće imati ni ista prava”, rekao je on u televizijskom obraćanju naciji povodom izlaska Velike Britanije iz članstva EU-a, prenosi Reuters.

Macron je naglasio kako će u budućim pregovorima o odnosima Velike Britanije i EU-a braniti interese francuskih radnika, ribara i poljoprivrednika.

Brexit je nazvao “šokom” i “historijskim alarmnim signalom”, koji bi trebao natjera EU da se popravi.

Kako prenosi AP, Macron je pozvao na uspostavljanje “jasnijeg evropskog projekta”, koji će biti jednostavniji i jasniji za građane EU-a.

“Danas je tužan dan, to ne možemo kriti, ali je, također, i dan koji nas treba navesti da stvari radimo drugačije”, poručio je Macron.

Početak nove etape

Nakon 47 godina, Velika Britanija od ponoći više nije članica EU-a.

Dok su pristalice Brexita na Trgu parlamenta u Londonu slavile “povratak nezavisnosti”, a pobornici Unije “tugovali”, premijer Boris Johnson je obećao novi početak, prenose agencije.

Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape.

Tri i po godine nakon što je većina građana na referendumu odlučila da želi da njihova država napusti EU, u tišini je u Briselu spuštena zastava Velike Britanije.

Izvor: Agencije