Oglasi

Merkel pozvala na borbu protiv rasizma i antisemitizma

Njemačka kancelarka zauzela se tokom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida za očuvanje ljudskih prava.
Komemoracija na Bernauer Strasse jedna je od manifestacija obilježavanja 30. godina pada Berlinskog zidaEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se tokom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida u subotu na pojačanu borbu protiv mržnje, rasizma i antisemitizma, a građane je pozvala da se i dalje bore za svoja prava.

"Nema tog zida da je ne znam kako širok i visok koji ne bi mogao biti probijen", rekla je njemačka kancelarka govoreći u tzv. Kapelici pomirenja koja stoji na mjestu nekadašnjeg brisanog prostora uz Berlinski zid, piše Hina.

Ona je podsjetila na to da je na ovom mjestu do 1985. stajala Crkva pomirenja koju su vlasti srušile jer je ometala kontrolu granice prema zapadnom Berlinu.

"To nije bilo ništa drugo nego čin omalovažavanja ljudskog dostojanstva", rekla je Angela Merkel, do 1990. i sama građanka istočne Njemačke.

Njemačka kancelarka je obraćajući se gostima u memorijalnom centru Bernauer Strasse, među kojima su i predsjednici država i vlada istočnih članica Evropske unije, Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, podsjetila i na one koji su ubijeni u pokušaju prelaska Berlinskog zida.

"Podsjećam na one koji su ubijeni na Zidu samo zato što su htjeli slobodu", rekla je Merkel i pritom ukazala na 75.000 onih koji su u DDR-u bili zatočeni zbog pokušaja bijega na Zapad.

Očuvanje ljudskih prava

Njemačka kancelarka je podsjetila i na ostale historijske događaje koji su se dogodili 9. novembra poput Kristalne noći kada je 1938. paljenjem sinagoga počeo organizirani progon Židova.

"Za postignuća ujedinjene Evrope poput demokratije, pravne države, i očuvanje ljudskih prava se uvijek iznova trebamo boriti", rekla je Merkel koja je zaključila da je ta borba u vrijeme globalnih promjena "aktuelnija nego ikad".

Komemoracija na Bernauer Strasse jedna je od manifestacija obilježavanja 30. godina pada Berlinskog zida.

U subotu navečer pred Brandenburškim vratima se održava centralna svečanost na kojoj će govoriti i njemački predsjednik Frank-Walter Steinemeiar.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.