Oglasi

Merkel: Njemačka se mora suprotstaviti populistima

Angela Merkel rekla da njena zemlja zbog svoje nacističke prošlosti mora više paziti na nacionalističke pokrete širom Evrope.
Angela Merkel je ukazala i na to da je broj pripadnika ekstremne desnice u porastuEPA/Arhiva

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da njena zemlja zbog svoje nacističke prošlosti mora više paziti na nacionalističke pokrete širom Evrope.

Merkel, koja je u Berlinu dala intervju za CNN, rekla je, prema danas objavljenim odlomcima, da se Njemačka mora suprotstaviti populistima koji nalaze podršku u glavnim tokovima društva i ponoviti "šta je historija donijela".

'U Njemačkoj je uvijek bilo antisemita'

Osvrćući se na populističke stranke širom Evrope, koje su ohrabrene rezultatima evropskih izbora završenih u nedjelju, Merkel je rekla da u Njemačkoj te stranke uvijek treba gledati u određenom kontekstu njemačke prošlosti, što znači da utoliko Njemačka mora biti obazrivija nego drugi.

Merkel, koja je govorila jučer, osudila je i jačanje antisemitizma, te je i rekla da je, "nažalost, u Njemačkoj uvijek bilo antisemita".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.