Merkel: Nisam dala rok Britaniji za ‘backstop’

Granice između Irske i Sjeverne Irske je jedno od najkomplikovanijih pitanja u razgovorima o Brexitu (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da nije postavila rok od mjesec dana Velikoj Britaniji da pronađe rješenje za “backstop”, zaštitni mehanizam kojim se izbjegava povratak tvrde granice na Irskom otoku, budući da je Irska članica EU, a Sjeverna Irska zajedno sa Britanijom napušta Uniju.

Merkel je na današnjoj konferenciji za štampu u Hagu objasnila da Britanija ima vremena do 31. oktobra, kada bi trebala da napusti Evropsku uniju.

“Rekla sam da ono što neko uradi za dvije ili tri godine može da se uradi za trideset dana. Bolje rečeno, neko bi mogao to da obavi i do 31. oktobra”, rekla je Merkel u Hagu, prenosi Reuters.

Merkel je u srijedu nagovijestila da bi Britanija i EU mogli da pronađu rješenje za “backstop” u narednih mjesec dana, što je, kako navodi agencija, bio moguć signal da je otvorena za kompromis sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Rješenja za granicu

Ranije je njemačka kancelarka izjavila da će EU razmisliti o praktičnim rješenjima za granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske poslije Brexita, ali bez revidiranja već potpisanog dogovora o povlačenju Velike Britanije iz Unije.

“Ako pronađemo praktično rješenje kako da sačuvamo sporazum i u isto vrijeme definiramo granice unutrašnjeg tržišta EU-a, više nam neće biti potreban backstop”, rekla je ona tokom posjete Islandu, ističući da je EU spreman pronaći rješenje, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije