Oglasi

Merkel: Ispuniti ciljeve za smanjenje štetnih emisija

Njemačka kancelarka je istakla kako stalno postavljanje novih ciljeva nema smisla.
Angela Merkel: Sve više ekstremnih slučajeva elementarnih nepogoda širom svijeta pruža opipljiv dokaz da su klimatske promjene stvarneEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je prijedlog Evropske komisije za postavljanje novih, strožih ciljeva za smanjenje štetnih emisija, ocjenjujući da se države članice Evropske unije trebaju fokusirati na ispunjavanje ciljeva koje su već sebi postavile, prenose agencije.

Evropski komesar za energiju i klimatske aktivnosti Miguel Arias Canete kazao je ranije kako razmišlja o povećanju sa 40 na 45 posto za smanjenja štetnih emisija ugljen-dioksida, koje bi članice EU-a trebale ispuniti do 2030. godine, kao odgovor na dokaze o ubrzanim klimatskim promjenama.

"Nisam sretna zbog ovih novih prijedloga", kazala je Merkel za televiziju ARD.

Na udaru kritika

Dodala je kako bi se trebalo držati ranije postavljenih ciljeva te iznijela stav da stalno postavljanje novih ciljeva nema smisla, javio je Reuters.

Merkel je istakla kako sve više ekstremnih slučajeva elementarnih nepogoda širom svijeta pruža opipljiv dokaz da su klimatske promjene stvarne.

Njemačka vlada je već na udaru kritika zbog napuštanja ciljeva oko štetnih gasova koje je sebi postavila s rokom 2020. godina, a povukla se uz obrazloženje kako su ti ciljevi nedostižni i kako je produžila sebi rok za dodatno desetljeće.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.