Merkel: Evropa se mora suprotstaviti SAD-u, Kini i Rusiji

Ured Angele Merkel potvrdio je da je posjeta planirana, ali je odbio objaviti konkretan datum (EPA)

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da više ne postoji svetski poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata, i da su se Sjedinjene Američke Države praktički svrstale uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope.

“Nema sumnje da Evropa treba da se repozicionira u izmenjenom svetu. Stare sigurnosti posleratnog poretka više ne vrede”, rekla je Merkelova u intervjuu za nemački list Suddeutsche Zeitung, koji je objavio i britanski Guardian.

Ona je rekla da se Evropa, suočena sa izazovima koje pred nju postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti i formirati zajednički front.

Angela Merkel, koja je nedavno odstupila sa čela svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Europske unije i SAD sad na klimavim nogama.

To nije naročita novost, ali, kako prenosi Index.hr, svrstavanje SAD u istu kategoriju s Kinom i Rusijom zasigurno će iznenaditi mnoge s obe strane Atlantika

“Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspevamo – setite se, na primer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini”, objasnila je Angela Merkel.

Trump ne ide Obaminim stopama

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Brexita, izbora Donalda Trumpa za američkog predsednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkelove fundamentalno izmenio globalni poredak i gurnuo EU u defanzivu.

Pre tri godine, naravno, situacija je bila potpuno drugačija.

Merkel i tadašnji američki predsednik Barack Obama bili su izuzetno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i spoljnoj politici.

Ali Trump je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovde neće nastaviti Obaminim stopama.

Trump je optužio Merkelovu da “upropaštava Nemačku” dopuštajući stotinama hiljada sirijskih i drugih izbeglica da dođu i ostanu u Nemačkoj.

Njegove nediplomatske kritike Nemačke i lično Merkelove nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom nego i zbog NATO-a i trgovinske politike.

Macron upozorava na svijet koji bi vodio G-2

Trump je prošle godine u jednom intervjuu Europu čak nazvao američkim “neprijateljem” po pitanju trgovine, i to pre Kine i Rusije.

Merkel mu to izgleda nije zaboravila, a sad mu je uzvratila istom merom, podseća Index.hr.

“Mnogi su ljudi zabrinuti u vezi s Evropom, uključujući mene. To znači da se osećam još više dužna da se pridružim drugima u osiguravanju da Evropa ima budućnost”, istakla je Angela Merkel, kategorički odbacujući mogućnost otvaranja njene stranke ka ekstremno desnim populistima poput potpredsednika italijanske vlade Mattea Salvinija.

I francuski predsednik Emmanuel Macron je izrazio zabrinutost zbog porasta ekstremističkih stavova, rekavši da “ako rascepkate Evropu, nema šanse da imate jaču Evropu”, preneo je AP.

On je upozorio da bi to moglo dovesti do sveta koji će voditi “G-2””, samo SAD i Kina.

Macron je pozdravio EU zbog toga što je u proteklih 70 godina mirno spojila 28 “jakih nacionalnih kultura”.

Izvor: Agencije