Merkel: Bez Rusije nema sigurnosti u Evropi

Sastanak njemačke kancelarke s poljskom kolegicom Ewom Kopacz važan je za poljsko-njemačke odnose (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je u Poljskoj ponovno ustvrdila da se “sigurnost u Europi, srednjoročno i dugoročno, ne može osigurati bez Rusije”.

“Zato sankcije nisu same sebi svrha”, rekla je, ciljajući ukrajinsko pitanje. “Mi inzistiramo na dijalogu s Rusijom.”

Merkel je izjavu dala u Krzyzowi, na jugozapadu Poljske, u povodu 25. godišnjice povijesnog pomirenja Njemačke i njezine istočne susjede, u jeku jedne od najtežih kriza između Zapada i Moskve od završetka Hladnog rata zbog stanja u Ukrajini, prenosi Hina.

Teritorijalni integritet Ukrajine prekršen je, a “solidarnost NATO-a tiče se svih država članica” i Njemačka će poštivati to načelo, bude li potrebno, rekla je Merkel u poruci Poljskoj uznemirenoj stanjem na istočnoj granici.

Sastanak njemačke kancelarke s poljskom kolegicom Ewom Kopacz u Donjoj Šleskoj važan je za poljsko-njemačke odnose.

Upravo je u selu Krzyzowi tadašnji njemački kancelar Helmut Kohl prisustvovao misi 12. studenoga 1989. godine, dva dana nakon pada Berlinskog zida, zajedno s Tadeuszom Mazowieckim, prvim poljskim premijerom koji nije bio komunist.

Pomirenje Istoka i Zapada

Susret Kohla i Mazowieckog doživljen je kao izraz spremnosti na pomirbu Istoka i Zapada po završetku Hladnog rata.

U Krzyzowi, koje je pripadalo Njemačkoj u doba Drugog svjetskog rata (njemački Kreisau), pokret protiv Hitlera planirao je atentat na njega 20. srpnja 1944. godine, u čemu nije uspio.

Članovi pokreta, nazvanog Krug iz Kreisaua, bili su osuđeni i smaknuti u Berlinu.

Merkel je priznala odgovornost Nijemaca za strahote Drugog svjetskog rata, ali je spomenula i bolno pitanje, progon Nijemaca 1945. godine iz Poljske.

“Njihov progon bio je protuzakonit, ali je objašnjiv zbog nacističkih zločina”, rekla je njemačka kancelarka.

Angela Merkel je i na ovom mjestu, simbolu pomirenja, podsjetila da su Nijemci svjesni svih okrutnosti koje su počele napadom na Poljsku 1. rujna 1939. godine, kada je izbio Drugi svjetski rat, okupacije Poljske, genocida europskih Židova i holokausta.

Izvor: Agencije