Mercator od Konzuma u septembru preuzima 83 svoja objekta

Povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor Ante Ramljak potvrdio je u četvrtak da će do rujna biti završeno razdvajanje Mercatora i Konzuma, kada će Mercator preuzeti 83 svoja prodajna objekta, a Konzumu ostaje 170 trgovina.

Ramljak se u Sarajevu sastao s bh. dobavljačima te je potvrdio kako su “dobro prihvatili plan koji podrazumijeva da Mercator preuzme natrag svoje 83 prodavaonice koje su bile u njihovom vlasništvu i najmu prije spajanja s Konzumom u Bosni i Hercegovini”.

“Zapravo se radi o razdvajanju i vraćanju na početne pozicije gdje smo bili 2013. godine”, pojasnio je Ramljak.

Potvrdio je da su sve analize, urađene u proteklih nekoliko mjeseci, pokazale da je to najbolja opcija, a upravo, s detaljnim finansijskim pokazateljima, to je danas prezentirano bh. dobavljačima, prema kojima je do sada dospjeli dug 40 milijuna eura.

“Svi dugovi će biti isplaćeni, čime će biti vraćeno povjerenje kako bi se nastavilo s normalnim poslovanjem grupacije unutar Bosne i Hercegovine u maloprodajnom lancu”, tvrdi Ramljak.

Međutim, nije mogao govoriti koliko je to nerentabilnih prodavaonica koje bi mogle biti zatvorene.

‘Neće biti naglog otpuštanja’

Naglasio je da je potrebna dokapitalizacija Konzuma iz Hrvatske, dodajući da su u toku pregovori s domaćim lancima prodavaonica koje bi mogle preuzeti te objekte.

Jedan od njih je Bingo, koji će uskoro preuzeti prodavaonicu i radnike iz Konzuma u Zenici.

“Neophodno je restrukturiranje. To podrazumijeva smanjenje troškova poslovanja. Nije nužno da se samo to svodi na zatvaranje prodavaonica i otpuštanja ljudi. Uradit ćemo sve da što više ljudi koji rade u njima prebacimo na neka druga radna mjesta u okviru Konzuma ili grupacije”, obrazložio je Ramljak.

Po njegovim riječima, za dva do tri mjeseca bit će poznato koliko je nerentabilnih prodavaonica, pri čemu će “implementacija ići postupno i neće biti naglog otpuštanja stotina ljudi, kako se to moglo čuti, jer za tim sada nema potrebe”.

“Imamo i drugačiju situaciju, da u nekim dućanima imamo manjak ljudi, pa ćemo s preslagivanjem doći do optimalne brojke”, dodao je.

Izvor: Agencije