Mektić: Kamp Vučjak zatvoren

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je na konferenciji za medije o migrantskoj situaciji i smještaju migranata u Sarajevu da je 350 osoba iz Unsko-sanskog kantona dovezeno i smješteno u Ušivak, a 300 ljudi tokom noći dovezeno je i smješteno u kasarnu u Blažuju, prenosi agencija Fena.

Demantirao je informacije koje su se jutros pojavile o tome da su uvjeti u Blažuju katastrofalni i dodao da je ta kasarna, od svih prihvatnih centara u Bosni i Hercegovini, “najbolji objekt za prihvat migranata”.

“Migranti se nalaze u zatvorenom prostoru, nisu pod otvorenim nebom. U toku noći su im podijeljeni ležajevi, vreće za spavanje, ćebad, hrana, čaj. U toku dana stižu i kontejneri u Blažuj. Ako to već nije i završeno, biće osposobljeni i sanitarni čvorovi, a biće završeno i grijanje”, naveo je Mektić.

Ministar sigurnosti istakao je da je riječ o objektu koji je potpuno zatvoren, te da je sinoć Vučjak potpuno ispražnjen.

“Problem Vučjaka je definitivno završen i on više ne postoji”, rekao je Mektić.

Rezultat saradnje

Povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović pozdravila je zatvaranje kampa Vučjak, za koji je rekla da su migranti i tražioci azila tamo mjesecima “propadali” u “apsolutno teškim uvjetima”.

Također je rekla da je kamp zatvoren zahvaljujući saradnji državnih vlasti i vlasti Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, te posvećenom radu raznih humanitarnih i međunarodnih organizacija te da su svi koji su živjeli u kampu pristali da budu premješteni bez ikakvog otpora.

Dodala je da je takav razvoj događaja poziv novom Vijeću ministara Bosne i Hercegovine da preuzme potpunu odgovornost za pitanje migracije i osigura poštivanje ljudskih prava izbjeglica i migranata, uključujući i tražioce azila.

Kako kaže, to bi trebalo biti učinjeno u saradnji međunarodne zajednice i djelatnika civilnog društva.

“Moj dijalog sa vlastima u Bosni i Hercegovini u vezi ovih pitanja će se nastaviti”, najavila je Mijatović.

‘Blažuj i Vučjak kao dan i noć’

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert prethodno je rekao da su svi migranti koji su u utorak bili prebačeni s Vučjaka to uradili na dobrovoljnim osnovama.

“Mi smo ih unaprijed obavijestili da su se vlasti odlučile zatvoriti kamp, da će kamp biti zatvoren, da više neće biti tu, tako da su oni imali vremena otići ako nisu htjeli ostati. Međutim, oni su ostali i svi su prebačeni u Sarajevo na dobrovoljnim osnovama”, istakao je on.

Govoreći o uvjetima u Blažuju, napomenuo je da kasarna nije gotova kao prijemni centar.

“Još radimo na stvarima kao što su uspostavljanje vode, struje, donosimo kontejnere itd. No, ovi ljudi nakon određenog vremena prvi su put spavali na toplom, spavali su unutra. Dobili su toplu odjeću, medicinski su pregledani, nahranjeni su, imaju tri obroka dnevno. Dakle, nismo imali izbora”, naveo je šef Misije IOM-a.

“Blažuj nije spreman kao što će biti. Bit će spreman za nekoliko sedmica i nije onoliko dobar sada kao što će biti. No, ako poredite Blažuj i Vučjak, to su ustvari dan i noć.”

Uklanjanje kampa

Ranije danas objavljeno je da timovi Crvenog križa uklanjaju šatore u kampu Vučjak kod Bihaća nakon što je približno 700 migranata i izbjeglica u utorak premješteno u kasarnu Blažuj i centar Ušivak kod Sarajeva.

Reporterka Al Jazeere Aida Hadžimusić javila je da je u kampu Vučjak, osim radnika Crvenog križa, trenutno samo nekoliko migranata, koji su se vratili u kamp jer protekle noći nisu uspjeli preći granicu s Hrvatskom, a izbjegli su i premještanje u druge kampove.

Sekretar Crvenog križa Bihać Selam Midžić rekao je da je odlaskom migranata u utorak kamp zvanično prestao s radom, nakon čega je uslijedilo njegovo uklanjanje.

Vlasti su u utorak zatvorile kamp Vučjak kako bi se izbjegla veća humanitarna kriza zbog loših uvjeta u njemu.

Ranije su domaće i međunarodne organizacije upozorile da migranti i izbjegice dočekuju zimu pod najlonskim šatorima, bez električne enegije i tekuće vode, izloženi hladnoći i zaraznim bolestima.

Trenutno u BiH približno 7.000 migranata

Migranti i izbjeglice koji su boravili u kampu Vučjak protestirali su zbog loših uvjeta u kampu, ali su istovremeno odbijali premještanje u druge, uvjetnije kampove.

Na kraju su pristali da budu premješteni u uvjetne kampove u blizini Sarajeva.

Većina njih insistirala je na tome da im se omogući prelazak granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske te odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope, kamo su i krenuli.

U Bosnu i Hercegovinu od 2018. ušlo je gotovo 50.000 ilegalnih migranata i izbjeglica kako bi dalje, preko Hrvatske i Slovenije, došli do neke od zemalja zapadne Evrope, dok ih se u zemlji trenutno zadržalo približno 7.000, prema procjenama bh. vlasti i međunarodnih organizacija.

Osim Vučjaka, stotine migranata i izbjeglica koji borave na području Bosanske krajine uz hrvatsku granicu smještene su u kampove “Bira”, Borići, “Sedra” i “Miral”, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera i agencije