Mektić: Bosni i Hercegovini prijeti priljev velikog broja migranata iz Grčke

'Događaj ćemo kompletno zadokumentirati, posebno sa stanovišta upućivanja određenih poruka', kaže Mektić (Anadolija)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u utorak da je u Grčkoj približno 70.000 migranata koji se kreću prema zemljama Evropske unije te kako postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

On je novinarima rekao da je to izazvalo zabrinutost predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini, koji su fokusirani na tri ključne stvari: kako što bolje i efikasnije zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu zemlje, gdje migranti ulaze u Bosnu i Hercegovinu, kako osigurati korektan i human tretman za migrante koji su ušli u zemlju te kako najbolje upravljati sigurnosnom situacijom na tom planu.

Upozorio je na veliki broj migranata u Grčkoj, navodeći da je dnevni priljev migranata iz Turske u Grčku otprilike 300 osoba.

Locirano šestero sumnjivih migranata

Rekao je da bi to moglo dovesti do ozbiljnih problema te da su u nalaženje odgovarajućih rješenja u Bosni i Hercegovini uključene sve institucije državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

Istovremeno je potvrdio informaciju Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, koja je u utorak objavila da je u prva dva mjeseca 2019. na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u imigracijski centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana.

Petorica imigranata dovode se u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti povezuje s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

Dodao je da se u tom kontekstu provjeravaju druge činjenice i okolnosti, na osnovu čega će biti donesena odgovarajuća odluka.

Izvor: Agencije