Meksiko raspoređuje Nacionalnu gardu na južnoj granici

Meksiko je pristao na rok od 45 dana kako bi pokazao da su povećani napori za provođenje sporazuma efikasni (EPA)

Raspoređivanje snaga Nacionalne garde na južnoj granici Meksika trebalo bi početi u srijedu i brzo će napredovati, kako je dogovoreno u sporazumu o kontroli migracija potpisanom prošle sedmice sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard.

Meksiko i SAD potpisali su sporazum u petak, kojim je Meksiko pristao preduzeti mjere u kontroli protoka ljudi iz Srednje Amerike, uključujući raspoređivanje 6.000 članova Nacionalne garde duž granice s Gvatemalom.

“Počevši od danas [srijeda] i u nadolazećim danima, raspoređivanje će brzo napredovati”, rekao je Ebrard na konferenciji za medije s predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom.

Prodaja predsjedničkog aviona

Sporazumom je spriječeno povećanje uvoznih carina za pet posto na meksičku robu, koje je američki predsjednik Donald Trump obećao nametnuti ako Meksiko ne učini više na suzbijanju ilegalnih migracija u Sjedinjene Američke Države.

Meksiko je, također, pristao na rok od 45 dana kako bi pokazao da su povećani napori za provođenje sporazuma efikasni.

“Učinit ćemo sve što smo rekli da ćemo učiniti”, rekao je Ebrard.

Lopez Obrador rekao je da će dio novca za finansiranje pojačanih migracijskih mjera biti nabavljena od prodaje bivšeg predsjedničkog aviona, po minimalnoj cijeni od 150 miliona dolara, kao i od prodaje drugih aviona korištenih u prethodnoj upravi.

Izvor: Agencije