Medvedev: SAD želi sahraniti ruski plinovod u EU-u

Evropska komisija pokušava uskladiti plinovod Sjeverni tok 2 s nekoliko pravila Evropske unije (Arhiva)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je kako američka administracija i Kongres pokušavaju promovirati svoje dobavljače na tržištu plina i zamijene Rusiju na tržištu Evropske unije.

“Najpragmatičniji stav o projektu Sjeverni tok 2 ima SAD, koji želi sahraniti projekat pomoću sankcija i promovirati svoje dobavljače”, rekao je on poslije razgovora s finskim kolegom Juhom Sipilom.

Washington to želi učiniti uz pomoć svih vrsta pravnih rješenja, instrumenata i sankcija koji imaju dvosmislen uticaj na EU, naglasio je Medvedev.

Prema njegovim riječima, američka administracija i Kongres, koji donosi odluke, “pokušavaju promovirati svoje dobavljače i zamijeniti Rusiju na ovom tržištu [EU]”.

Odluka na EK-u i vladama

On je podsjetio da će konačnu odluku o mandatu EU-a o dodatnom sporazumu o Sjevernom toku 2 donijeti Evropska komisija i pojedinačne vlade evropskih zemalja.

Rusija smatra da je neprihvatljivo da zaključuje dodatni sporazum s EU-om o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, dodao je ruski premijer.

Medvedev je istakao kako se Finska konstruktivno odnosi prema Sjevernom toku 2 kao prema komercijalnom projektu, dok stav EK-a nije toliko pragmatičan.

Evropska komisija pokušava uskladiti plinovod Sjeverni tok 2 s nekoliko pravila EU-a.

Da bi bili obavljeni odgovarajući pregovori s Rusijom, potreban je poseban mandat, koji treba odobriti Vijeće EU-a, odnosno zemlje Unije.

Izvor: Agencije