Medvedev: SAD na ivici sukoba s Rusijom

Odmah nakon udara Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a (Reuters)

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da je američki napad na vojnu bazu u Siriji “na ivici sukoba s Rusijom”. Dodao je i da to predstavlja kršenje i međunarodnih i američkih zakona.

“Umjesto njihove javne teze o udruženoj borbi sa zajedničkim neprijateljem, Islamskom državom (ISIL), Trumpova administracija pokazala je da će se žestoko boriti protiv legalne vlade Sirije”, napisao je Medvedev na svom Facebook-profilu.

Sjedinjene Američke Države ispalile su veći broj krstarećih raketa na zračnu bazu sirijskih snaga u znak odmazde za, kako optužuju iz administracije predsjednika SAD-a, napad hemijskim oružjem koji je usmrtio veliki broj civila.

Sjednica Vijeća sigurnosti

Odmah nakon udara Rusija je zatražila održavanje vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Zvanični Kremlj saopćio je kako ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da američki napadi predstavljaju ozbiljnu prepreku stvaranju međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Iz Kremlja navode i kako su američki napadi u Siriji pričinili značajnu štetu odnosima Rusije i SAD-a.

Pentagon je saopćio kako je 59 raketa Tomahawk u 3:45 u petak ujutro pogodilo zračnu bazu Shayrat u provinciji Homs.

Vjeruje se kako su iz te baze poletjeli sirijski avioni koji su ispustili hemikalije na grad pod kontrolom pobunjenika u provinciji Idlib.

Sirijska državna televizija objavila je i kako je u američkom napadu pogođen veći broj vojnih meta te ga nazvala “činom agresije”.

Izvor: Agencije