Mediteran: Spašeno više od 4.200 migranata

Italijanska obalska straža saopćila je kako je koordinirala spašavanje više od 4.200 imigranata koji su se brodovima prevozili preko Sredozemnog mora, a tokom akcije pronađeno je i 17 tijela.

Pozivi su upućeni u petak sa 22 broda, koji su uglavnom plutali u libijskim vodama, ali i duž južne obale Italije.

U toku 24 sata spašeno je rekordnih 4.200 migranata.

Do sada je u jednom danu najviše spašena 3.791 osoba, u akciji koja je provedena 12. aprila, a 2. maja 3.690 ljudi.

Evropska akcija ‘Triton’

“Sve se odvijalo u vrijeme kada su bili veliki valovi. Prethodnih nekoliko dana nije zabilježena nijedna akcija, a onda se odjednom pojavio veliki broj brodova”, objasnio je za AFP glasnogovornik Međunarodne organizacije za migraciju u Italiji Flavio di Giacomo.

Italijanska obalska straža objavila je na Twitteru kako su njeni pripadnici na tri gumena čamca pronašli 17 tijela i više od 300 migranata.

Iz informativne službe obalske straže nisu mogli kazati od čega su umrli migranti na tim brodovima.

U akciji spašavanja u petak učestvovala su četiri broda italijanske mornarice, brodovi obalske straže i granične policije, kao i njemački i irski vojni brodovi i drugi strani brodovi koji su angažirani u okviru evropske akcije “Triton”, te teretni brodovi koje je obalna straža skrenula sa rute.

Ekstremni uvjeti

Prije dva dana obalska straža Italije spasila je u Sredozemnom moru više od 700 migranata, od čega je polovinu spasio britanski nosač helikoptera.

U Italiju je od početka godine stiglo više do 40.400 ilegalnih imigranata, dok je 1.770 muškaraca, žena i djece poginulo ili nestalo u pokušaju prelaska, prema posljednjim podacima IOM-a, u kojima nije uvršten broj migranata koji su spašeni u petak.

Obalna straža redovno naglašava da izbjeglice trpe “ekstremne” uvjete: dehidraciju, izmjenu hladnoće i vrućine, nasilje uoči odlaska i tokom puta.

Mnogi se u potpalublju uguše od ispušnih plinova motora.

Izvor: Agencije