Mediji: Vučićev potez za šah-mat

Mediji primjećuju da su se Vučić i Grabar-Kitarović bavili 'ideološkim temema' i 'prizemnim stvarima' (EPA)

I drugi dan prve zvanične posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj u centru je pažnje hrvatskih medija, koji različito ocjenjuju susret zvaničnika dvije zemlje – od toga da je prvi rezultat ostvaren na simboličnom nivou do toga da je Vučić donesenom dokumentacijom o nestalim Srbima, a ne Hrvatima, porazio svoju kolegicu “do koljena”. 

Večernji list piše da je razgovor predsjednika dvije države na svečanoj večeri bio nešto opušteniji i da se kretao od “bratske ljubavi” do “vjekovnih mržnji”.

Iako ovo nije prvi takav susret visokih zvaničnika Hrvatske i Srbije, list konstatuje da se odnosi Hrvatske i Srbije, odnosno Srba i Hrvata mogu regulisati ili nekakvim nadnacionalnim projektom ili međunacionalnom mržnjom i sukobima. 

Primjećuju i da su se Vučić i Grabar-Kitarović bavili “ideološkim temama” i “prizemnim stvarima”, poput onog ima li neko srpsko selo struju, put ili školu.

Spisi osoba iz Dvora na Uni

Portal Dnevno piše da je predsjednik Vučić porazio hrvatsku kolegicu “do koljena” tako što je na Pantovčak donio dokumentaciju nestalih, ali ne Hrvata, kako se očekivalo, nego Srba.

“Radi se o nekoliko desetaka uvezanih spisa i matičnih knjiga iz Dvora na Uni, koji datiraju iz ‘90-ih godina”, piše Dnevno i dodaje da su pogriješili svi oni koji su se poveselili, misleći da su u pitanju podaci o pobijenim Hrvatima, koji se i dan-danas vode kao nestali. 

Portal piše da je riječ o dokumentaciji kojom je Srbija uoči Vučićevog dolaska brižljivo arhivirala podatke o Srbima, nestalim mahom tokom vojno-policijske akcije “Oluja”. 

Ocjenjujući to kao smjelost srbijanskog predsjednika, ovaj medij konstatuje da to ide u prilog činjenici da je on “uistinu vješt političar, koji je na hrvatsko insistiranje o davanju informacija što se tiče nestalih Hrvata odgovorio šah-mat potezom prvi podastirući dokumente na koje odgovor treba dati Hrvatska”.

Time je, smatraju, Vučić poručio da će biti spreman na sljedeći korak tek nakon što Hrvati kažu šta znaju o srpskim žrtvama.

Hebrangovi komentari

Ovaj portal napominje i da je predsjednik Vučić, kasneći na sastanak s privrednicima, gdje ga je čekala i Grabar-Kitarović, komentarisao u izjavama čak i stanje u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi.

Međutim, koliko predsjednik Srbije nije bio dobrodošao u Hrvatsku potrudio se da pojasni nekadašnji zvaničnik, bivši diplomat i član HDZ-a Andrija Hebrang, koji je rekao da je “Vučić zadnja osoba s kojom treba da se priča o pomirenju”.

“On, dok hoda po Hrvatskoj, misli da je u Srbiji”, naveo je Hebrang, prenio je portal Net.hr.

Hebrang, naime, smatra da Vučić izbjegava da rješava sva otvorena pitanja, te navodi da mnogi ističu primjer Njemačke i Francuske, podsjetivši da se ipak Njemačka prvo izvinila Francuskoj, pa potom platila ratnu odštetu da bi na tim temeljima gradile odnose koje te dvije zemlje imaju i danas.

Izvor: Agencije