Mediji: Trump tražio od Ukrajine da istraži Bidenovog sina

Trump je ranije rekao kako je prijavu podnio „politički pristrasan uzbunjivač“, ali i dodao kako ne zna ko ju je podnio (Reuters)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump tražio je u julu od novog lidera Ukrajine da istraži sina bivšeg potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP i njegove neimenovane izvore.

Demokrate su osudile, kako su navele, jasan pokušaj nanošenja štete političkom rivalu.

Američki mediji prethodno su prenijeli kako je jedan uzbunjivač iz redova obavještajne zajednice podnio prijavu generalnom inspektoru američkih obavještajnih službi, uznemiren zbog obećanja koje je Trump, navodno, dao izvjesnom stranom lideru.

Najnovija kontroverza zaoštrila je sukob demokrata u Kongresu i Trumpove administracije koja odbija predati prijavu zvaničnika obavještajnih službi ili opisati njen sadržaj, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Telefonski razgovor

Trump je u petak rekao kako je prijavu podnio „politički pristrasan uzbunjivač“, ali i dodao kako ne zna ko ju je podnio.

Prijava je zasnovana na nizu događaja, među kojima je i telefonski razgovor Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog 25. jula, navode dobro obavješteni izvori.

Američki lider je tokom razgovora zatražio od ukrajinskog kolege da istraži aktivnosti Bidenovog sina Huntera, koji je radio za jednu ukrajinsku kompaniju za plin, navodi jedan od izvora upoznat sa sadržajem razgovora.

Trump nije pokrenuo pitanje pomoći Ukrajini, što nagovještava da nije bilo riječi o eksplicitnom traženju ustupaka, dodaje VOA.

Izvor: Agencije