Mediji: Svađa u Evropskoj uniji zbog Brexita

Angel Merkel želi da se pregovori odvijaju u dobroj atmosferi, a Theresa May zajedničko tržište robe (AP)

Evropska unija se svađa oko Brexita, navodi Deutsche Welle u analizi neformalnog samita lidera EU-a u Salzburgu, ističući kako njemačka kancelarka Angela Merkel traži kooperativnost u pregovorima oko Brexita, dok britanska premijerka Theresa May od Evropljana traži ustupke.

Istovremeno, napominje njemački medij, nastavljaju se i prepirke oko izbjeglica.

Ocjenjujući da Merkel želi govoriti samo o pozitivnim stvarima, kao što je pitanje sigurnosti, Deutsche Welle ističe da njemačka kancelarka ne govori o ekonomskim vezama.

S druge strane, ukazuje se, May želi zajedničko tržište robe, na šta EU ne želi pristati.

Sporno pitanje irske granice

“Angela Merkel želi da se pregovori oko izlaska Velike Britanije iz EU-a odvijaju u dobroj atmosferi. S obzirom na to koliko je rasprava kontroverzna, to je prilično veliki zahtjev. Pregovarači, doduše, uglavnom uspijevaju ostati u diplomatskim okvirima, ali navodno je između Michela Barniera, koji pregovara u ime Brisela, i njegovog britanskog kolege već bilo varnica: britanski ministar za Brexit Dominic Raab umije žestoko napadati evropske pozicije”, ističe Deutsche Welle.

Ovaj medij podsjeća kako je May rekla da je britanska Vlada u razgovorima “razradila nove pozicije” te kako je izrazila uvjerenje da će se, uz dobru volju i angažman, postići sporazum koji će biti dobar za obje strane.

Međutim, kako se ocjenjuje, to će ići teško, zbog toga što se stavovi dvije strane djelimično međusobno isključuju.

“A posebno zapinju kada je riječ o irskoj granici”, napominje Deutsche Welle, ističući da Barnier namjerava predstaviti novi prijedlog, prema kojem bi se kontrola robe ubuduće mogla obavljati i u lukama, daleko od granice, ili tehničkim registriranjem.

Čeka se kongres konzervativaca

“Evropska unija na taj način izlazi ususret britanskoj strani, ali London ipak po tom pitanju i dalje ostaje principijelan i ne želi prihvatiti granicu u irskom moru, čak i ako bi ona bila tamo samo teoretski”, navode njemačke kolege.

S druge strane, napominju, zahtjev May prema kojem bi zajedničko tržište postojalo samo za robu, što britanska premijerka vidi kao jedino pravo rješenje (Chequers plan), prelazi crvenu liniju EU-a.

“U Salzburgu, međutim, to niko ne govori otvoreno, jer premijeri žele da njihova britanska kolegica ‘preživi’ stranački kongres konzervativaca, koji će biti održan za deset dana, odnosno da preživi napade jastrebova medu brexitovcima”, ukazuje Deutsche Welle.

Izvor: Agencije