Oglasi

Mediji: Skoplje ubrzava ratifikaciju Sporazuma iz Prespe

List 'Kathimerini' naglašava da je pritisak NATO-a za brzo okončanje procesa uslijedio zbog očekivanih izbornih ciklusa u Grčkoj i Makedoniji.
Demantirane su špekulacije da će protokol o učlanjenju Makedonije u NATO biti ratificiran nakon parlamentarnih izbora u GrčkojArhiva

NATO želi da proces s Makedonijom bude što prije završen i zbog toga je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg poslao pismo vlastima u Skoplju i Atini u kojem zahtijeva da proces ratifikacije Prespanskog sporazuma bude završen do 15. februara, piše grčki list Kathimerini.

List naglašava da će nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u Skoplju isti proces početi i u Atini.

Glasnogovornik grčke vlade izjavio je da će premijer Alexis Tsipras 18. januara objaviti vremenski okvir za ratifikaciju sporazuma u grčkom parlamentu.

Protokol za učlanjenje u NATO

On je još jednom ponovio da u grčkom parlamentu postoji većina za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe i, kako je dodao, "nekoliko dana nakon ratifikacije sporazuma bit će ratificiran i protokol za učlanjenje Makedonije u NATO".

Demantirao je špekulacije da će taj protokol biti ratificiran nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj, odnosno nakon oktobra.

Kathimerini naglašava da je pritisak NATO-a za brzo okončanje procesa uslijedio zbog očekivanih izbornih ciklusa u Grčkoj i Makedoniji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.