Oglasi

Mediji: SAD će borce ISIL-a slati u Guantanamo

Premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici jer u zatvor niko nije došao od 2008. godine.
Zatvor je u jednom trenutku imao najviše 780 zatvorenikaEPA

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o slanju pripadnika skupine Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL), među kojima i dvojice britanskih boraca iz takozvane ćelije Beatles, u vojni zatvor Guantanamo, objavila je mreža NBC.

Taj zatvor u američkoj enklavi na Kubi mogao bi se koristiti za dugotrajno držanje u zatvoru nekih "važnih" stranih boraca zarobljenih u Iraku i u Siriji, a manje važne zatvorenike koje njihove zemlje ne žele, slalo bi se u zatvor kojim upravljaju Iračani, ističe američka mreža, prenoseći izjave američkih dužnosnika i anonimnih stranih diplomata.

Kako navodi NBC, Alexanda Amon Kotey i El Shafee el Sheikh - dvojica preživjelih iz četveročlane skupine koja je otimala strane novinare te mučila i odrubljivala glavu nekim zarobljenicima - mogli bi biti među borcima koje će se premjestiti na Guantanamo. Njihovi zarobljenici nazvali su ih Beatlesima zbog njihova britanskog naglaska.

Još niko nije određen za premještaj

Takvi premještaji u Guantanamo označili bi zaokret u američkoj politici: u zatvor koji je imao najviše 780 zatvorenika, nitko nije došao od 2008.

Trenutačno ih nema više od 40 a među njima su neki istaknuti pripadnici Al Kaide optuženi za sudjelovanje u napadima 11. septembra u Sjedinjenim Državama.

Zapovjednica Sarah Higgins, glasnogovornica Pentagona, rekla je da "zasad nitko nije određen za premještaj u Guantanamo".

"Zatvor Guantanamo Bay je namijenjen dugotrajnom zatočenju neprijateljskih boraca", rekla je. "Druga mogućnost su izručenje stranim partnerima i suđenje u SAD-u".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.