Mediji: Rusi bili u bazi kada su Sirijci stavili otrovni plin u avion

Ruski avioni u Siriji: Ne zna se da li su Rusi bili upoznati za postavljanje bombi (AP)

Izvori britanskog Guardiana navode kako američke obavještajne službe vjeruju kako je rusko osoblje bilo u sirijskoj zračnoj bazi al-Shayrat kada je otrovni plin sarin stavljen na sirijski borbeni avion, no još nisu ustanovili da li su Rusi znali šta se dešava.

Ova baza, koja se jutros našla na udaru američkih raketa Tomahawk, nalazi se na području većem od osam kvadratnih kilometara, ima dvije piste i veliki broj zgrada, silosa, hangara i skladišta.

Sirijska opozicija tvrdi kako je identificirala pilota, navodno odgovornog za bombardiranje mjesta Khan Sheikhun 4. aprila u pokrajini Idlib kada je poginulo više od 86 osoba.

Dodatno bombardiranje

Nekoliko sati nakon ispuštanja hemijskog oružja, bolnica koja je pružala pomoć ranjenima, bila je meta zračnog udara i konvencionalnih bombi.

Izvori kažu kako je u oba slučaja, ruski avion Suhoj bio primijećen na kopnenom radaru, kao i na radarima letjelica iznad grada.

Zračni prostor iznad Sirije veoma detaljno prate Turska, Sjedinjene Američke Države i Rusija, te sve tri države znaju veoma detaljno čiji su avioni u zraku i gdje lete, navodi Guardian.

Izvor: Agencije