Mediji: Njemačke pokrajine odlučile o produženju mjera do početka maja

Zvaničnici su upozorili da je dug put do normalizacije života u Njemačkoj (EPA)

Njemačke savezne pokrajine su uoči sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel postigle dogovor o produženju mjera borbe protiv širenja pandemije korona virusa do početka maja, javljaju njemački mediji u srijedu, prenosi Hina.

Tako bi, kako javlja dnevnik Bild pozivajući se na sudionike telefonske konferencije premijera saveznih pokrajina, mjere ograničenja kontakata, zabrana okupljanja i putovanja trebale ostati na snazi do 4. maja.

Prema istim informacijama je odlučeno da i škole, vrtići i univerziteti također ostaju zatvoreni do početka maja. Kod postupnog otvaranja trgovina bit će dozvoljeno otvaranja manjih trgovina do površine 400 kvadratnih metara.

I dalje bi ostali zatvoreni fitnes klubovi a ostalo je otvoreno hoće li vrata otvoriti muzeji i parkovi.

Utakmice Bundeslige se smiju održavati ali bez publike.

Kako nadalje javlja Bild, još nije postignut dogovor oko obveze nošenja zaštitnih maski u javnim prostorima kao što je to već slučaj u nekim saveznim pokrajinama.

Manje testiranje tokom Uskrsa

Videokonferencija njemačke vlade i premijera saveznih pokrajina se održava poslijepodne nakon čega će se kancelarka Angela Merkel obratiti javnosti.

Stručnjaci u Njemačkoj upozoravaju da je skorašnje opadanje broja zaraženih u ovoj zemlji najvjerovatnije posljedica manjeg obima testiranja tokom Uskrsa.

Vlada ove zemlje trebala bi u srijedu razmatrati mogućnost ublažavanja mjera uvedenih u borbi protiv novog korona virusa, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Zvaničnici tvrde da je zatvaranje škola i mnogih fabrika, prodavnica i restorana tokom prošlog mjeseca dalo rezultate u borbi protiv epidemije i da su njemačke bolnice dobro opremljene za liječenje pacijenata zaraženih korona virusom.

Međutim, oni su, također, upozorili da je dug put do normalizacije života u ovoj zemlji.

Stručnjaci: Još je rano

U Njemačkoj je za srijedu najavljen razgovor kancelarke, njenog kabineta i guvernera saveznih država o tome da li se mjere u borbi protiv epidemije mogu ublažiti i na koji način, ukoliko je to moguće.

Sa Instituta “Robert Koch” (RKI) tvrde da je još rano za ublažavanje mjera i da je i dalje visok broj novozaraženih svakog dana, iako polako dolazi do usporavanja širenja epidemije.

Direktor ovog instituta Lothar Wieler navodi da jedna zaražena osoba u Njemačkoj zarazi gotovo 1,2 drugih osoba i da oni žele da ovaj broj bude manji od 1,0.

Wieler je apelirao je na građane Njemačke da budu strpljivi i da nastave poštivati mjere socijalnog distanciranja.

Izvor: Agencije