Mediji: Njemačka za trgovinske ustupke prema SAD-u, raskol u EU

Automobili, Vozila
Njemački proizvođači su pozitivno reagirali ideju 10-postotnog smanjenja carine na američke automobile (Reuters)

Njemačka je spremna ponuditi ustupke Sjedinjenim Američkim Državama kako bi spriječila predsjednika Donalda Trumpa da uvede tarife na europski čelik i aluminij, otkrivajući da ne dijeli isti stav s Francuskom o tome kako da se izbjegne trgovinski rat, piše agencija Bloomberg.

Njemačka vrši pritisak u okviru Europske unije da se smanje tarife na uvoznu robu iz SAD-a, uključujući i carine na automobile, te da pokušaju postići sporazum s Washingtonom, navodi njujorška agencija, pozivajući se na jednog državnog dužnosnika, ne otkrivajući njegov identitet, prenosi Tanjug.

Takav pristup, koji štiti izvozno vođenu njemačku industriju, rizik je da se izazove udaljavanje drugih zemalja EU-a od Njemačke, među kojima je i Francuska, koja, prema riječima predstavnika Vlade, ne želi da Unija učini bilo kakav ustupak.

Pozitivna reakcija njemačke autoindustrije

“Nešto malo više od četiri tjedna preostalo je do isteka privremenog američkog moratorija na primjenu tarifa za čelik i aluminij na Bruxelles, a EU još uvijek pokušava premostiti međusobna razmimoilaženja i utvrditi zajednički pristup prema Trumpu. Na kocki je potencijalni poremećaj odnosa, uključujući i trgovinsku razmjenu između EU-a i SAD-a, koja je u 2016. godini iznosila blizu 640 milijardi dolara”, dodaje Bloomberg.

Njemačka se zalaže za bilo kakav sporazum EU-a koji bi obuhvatio nove tarife na niz američkih proizvoda – od automobila, preko strojeva, do prehrambene i farmaceutske robe, citira njujorška agencija jednog od dva neimenovana sugovornika.

Taj stav ne dijeli Francuska, koja želi da u fokusu bude pritisak na Kinu povodom pitanja kao što su subvencije i prekomjerni kapaciteti u industriji čelika, rekao je drugi dužnosnik, koji je tražio da ostane anoniman, budući da iznosi detalje o unutarnjoj strategiji.

Vlada kancelarke Angele Merkel već provodi anketu u njemačkoj automobilskoj industriji o tome bi li podržali 10-postotno smanjenje carine EU-a na američke automobile, kako bi se izbjegao trgovinski spor, objavio je u utorak list Suddeutsche Zeitung.

Proizvođači automobila su, prema navodima lista, pozitivno reagirali na tu ideju.

“Dijalog sa Sjedinjenim Američkim Državama mora se nastaviti na najvišoj političkoj razini”, naveli su iz njemačke udruge autoindustrije VDA na pitanje o izveštaju Suddeutsche Zeitunga.

Ministar: Ništa nisam ponudio SAD-u

“Mi se zalažemo za održive i pouzdane sporazume, koji su u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije. U interesu fer i slobodne trgovine, neophodno je otkloniti međusobne trgovinske barijere i dogovoriti jedan novi trgovinski okvir”, poručili su iz VDA.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier, koji se prošlog tjedna sastao s američkim tajnikom za trgovinu Wilburom Rossom, rekao je novinarima da nije ništa ponudio Sjedinjenim Američkim Državama kako bi osigurao izuzeće EU-a od tarifa, demantirajući pisanje Handelsblatta u ponedjeljak da je predložio snižavanje carina na automobile.

“Samo EU je ta koja pregovara, ujedinjeno i zajedno. Nisam ništa nudio ni obećao”, napisao je Altmaier na Twitteru.

Glasnogovornica Ministarstva trgovine je dodala da je europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malstrom u cijelosti obaviještena o njegovim razgovorima u SAD-u, ali je odbila komentirati tekst Suddeutsche Zeitunga, navodi njujorška agencija.

Izvor: Agencije