Mediji: Na koje bi načine Iran mogao napasti SAD?

Ishaan Tharoor smatra da Trumpovo zastrašivanje i njegova kampanja protiv Irana postavljaju temelje za eventualnu eskalaciju u regiji (Arhiva)

Administracija predsjednika SAD-a Donalda Trumpa pojačala je ekonomski pritisak na iranski režim otkad se Washington povukao iz nuklearnog sporazuma s Teheranom prošle godine, zbog čega postoji bojazan od izbijanja novog rata u regiji, pišu Kathy Gilsinan i Krishnadev Calamur u tekstu koji je objavio američki list The Atlantic.

Autori, međutim, podsjećaju da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton u izjavi, u kojoj je najavio da se ratni brodovi kreću prema Bliskom istoku, rekao da “Sjedinjene Američke Države ne traže rat s Iranom”.

Dodao je da će “svaki napad na interese Amerike ili naših saveznika biti dočekan nepopustljivom silom”.

U tekstu se skreće pažnja na to da je Trumpova administracija nametnula nezapamćen broj sankcija kako bi ugušila iranski izvoz nafte i sankcionirala podršku koju ta zemlja pruža svojim regionalnim saveznicima.

Galama bi se mogla pretvoriti u stvarnost

U izjavi u nedjelju Bolton je spomenuo neke neodređene iranske prijetnje usmjerene protiv SAD-a i njegovih regionalnih saveznika, istovremeno nagovještavajući i prijetnju nasiljem.

Boltonova izjava odgovora žestokom tonu Trumpove administracije, koja je više puta tražila od Irana da promijeni ponašanje te osuđivala regionalne aktivnosti te države, podršku teroristima, kako su je nazvali, te ambicije za posjedovanje nuklearnog oružja, kažu autori.

Izjava se, također, uklapa u obrazac ratoborne retorike administracije, s tim da bi se ta galama mogla pretvoriti u stvarnost kad je riječ o Iranu.

Zvaničnici Trumpove administracije dosad nisu otkrili šta je tačno izazvalo takvu zabrinutost da bi SAD i njegovi saveznici mogli postati meta Irana.

I pored svega toga, situacija u regiji, pogotovo ako se uzme u obzir kolika je koncentracija američkih i iranskih snaga u njoj, pruža Irancima brojne prilike za uznemiravanje Amerikanaca i njihovih saveznika ako to budu željeli, navodi se u tekstu.

Prema autorima teksta, Iran redovno prijeti da će poremetiti svjetsku trgovinu naftom preko Hormuskog moreuza.

Također, “njegove savezničke snage u Jemenu i Pojasu Gaze direktno ugrožavaju američke saveznike u Saudijskoj Arabiji i Izraelu izvođenjem raketnih napada”.

Poginulo 600 pripadnika američkih snaga

U tekstu se spominju riječi Becce Wasse, političke analitičarke u korporaciji Rand, koja kaže da “Boltonova izjava samo koristi raspoređivanje nosača koje trenutno traje za slanje poruke Iranu”.

“Važno je napomenuti da on [Bolton] ili Bijela kuća nisu iznenada donijeli odluku o slanju nosača aviona”, navodi se u tekstu.

Također, dodaje se da “američka ratna mornarica i svi ostali sektori nastoje usvojiti dinamičan pristup kako bi pokazali fleksibilnost i sposobnost da reagiraju na nepredviđene situacije i događaje u svijetu dok se oni odvijaju”.

Kad je Trumpova administracija proglasila iransku Revolucionarnu gardu “terorističkom organizacijom”, nadala se da će time potkopati iranski dominantni sigurnosni aparat na međunarodnoj sceni, a koji je, također, glavni ekonomski akter.

Tekst prenosi izjave američkih zvaničnika da su snage podržane od Irana odgovorne za smrt više od 600 pripadnika američkih oružanih snaga između 2003. i 2011.

Saradnja američkih i iranskih oružanih snaga

Te dvije strane nelagodno su dijelile isti borbeni prostor u borbama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku od 2014, a povremeno su čak i sarađivale, piše u tekstu.

Iako su upozorenja Iranu i dalje nejasna, postoji veoma ozbiljna mogućnost da se dogodi eskalacija iranskih prijetnji SAD-u i njegovim saveznicima u regiji, kažu autori.

Dok članak ukazuje na povećanu mogućnost izbijanja sukoba u regiji u tom kontekstu, također podsjeća na to da se svjetska trgovina naftom uveliko oslanja na Hormuski moreuz.

Ukupno 18,5 miliona barela dnevno prolazi kroz uski plovni put između Irana i Arapskog poluotoka.

Izvor: Al Jazeera i agencije