Mediji: Korona je najgori američki obavještajni neuspjeh

'Trumpova administracija nametnula je američkom narodu katastrofalnu strategiju za vanredne situacije', piše magazin (Anadolija)

Odnos prema pandemiji korona virusa najgori je neuspjeh u historiji američke Centralne obavještajne agencije (CIA), i to zbog grešaka administracije predsjednika Donalda Trumpa, navodi američki magazin Foreign Policy.

U članku kolumnista Micaha Zenca magazin navodi da je očiti neuspjeh CIA-e vezano za novi soj korona virusa gori od onog u napadima na Pearl Harbor 1941. i u New Yorku 11. septembra 2001.

Zenco je rekao da je Trumpova administracija napravila dvostruki neuspjeh kad nije ozbiljno shvatila konkretna, ponovljena obavještajna upozorenja na mogućnost širenja virusa.

Također, nije uspjela pokrenuti inicijative za reagiranje na širenje pandemije Amerikom srazmjerno veličini očekivane prijetnje.

Ravnodušnost i zanemarivanje

Autor navodi da su službenici u Trumpovoj administraciji izdali niz odredbi kojima se umanjuje opasnost od bolesti COVID-19 i donosili odluke, odbijajući djelovati potrebnom brzinom kako bi se suzbilo širenje virusa, što se negativno odrazilo na sigurnost američkih građana.

U članku se kaže da je Trumpova administracija nametnula američkom narodu katastrofalnu strategiju za vanredne situacije u borbi protiv neposredne opasnosti koju predstavlja COVID-19.

Međutim, ona se razlikuje od ranijih strateških iznenađenja u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Za razliku od plana za vanredne situacije koji se odnosi na Iransku revoluciju, napad na Pearl Harbor i napade 11. septembra 2001, Trumpov iznenadni plan rezultat je neviđene ravnodušnosti i namjernog zanemarivanja.

Trump: ‘Sve će biti u redu…’

Foreign Policy navodi da je Washington Post prošle sedmice objavio izvještaj o stalnim upozorenjima koja su obavještajne agencije davale Bijeloj kući u januaru i februaru vezano za opasnost od korona virusa.

Zenco zaključuje da su ta upozorenja imala slab utjecaj na visoke zvaničnike u Bijeloj kući, koji su nesumnjivo bili pod utjecajem stalnog ismijavanja predsjednika Trumpa na račun virusa, a koje je počelo 22. januara, kad je izjavio da njegova administracija kontrolira situaciju.

“Držimo situaciju potpuno pod kontrolom. Riječ je o jednoj osobi, koja je došla iz Kine, i imamo to pod kontrolom. Sve će biti u redu”, rekao je tada Trump.

Izvor: Agencije