Mediji: Husi napali saudijski aerodrom Jizan

Čelnik političkog odjela Husa Mahdi al-Mashat pozvao je obje strane na prekid napada i ozbiljne razgovore (Reuters)

Jemenski pobunjenički pokret Husi izvršio je napad bespilotnim letjelicama na vojne hangare na aerodromu Jizan u Saudijskoj Arabiji, kod granice ove dvije države, objavila je TV stanica ove grupe Al-Masirah u nedjelju.

Još nema potvrde saudijskih vlasti ili koalicije koju predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati koja se bori protiv Husa u Jemenu od marta 2015. godine.

Husi, koji su zbacili međunarodno priznatu Vladu koja je imala podršku Rijada krajem 2014. godine u jemenskoj prijestolnici Sani, povećali su broj napada raketama i bespilotnim letjelicama na saudijske gradove protekle dvije sedmice.

Prošlog četvrtka, pobunjenici su objavili kako su napali aerodrom u saudijskom gradu Najran, također bespilotnim letjelicama. Iz Rijada navode kako je napad bio presretnut i uništen.

Najran, koji je 840 kilometara jugozapadno od Rijada, nalazi se na saudijsko-jemenskoj granici i često je meta napada Husa.

Osjetljivi mirovni dogovor

Ranije ovog mjeseca, Husi su napali naftovod nedaleko od saudijske prijestolnice Rijada.

Četverogodišnji rat u Jemenu pokrenuo je, kako navode iz UN-a, najgoru humanitarnu krizu na svijetu. U ovoj državi 24 miliona ljudi, odnosno dvije trećine stanovnika, trebaju humanitarnu pomoć.

Deseci hiljada ljudi, većinom civila, poginulo je.

Posljednji sukobi vremenski se podudaraju sa jačanjem tenzija između Irana i zaljevskih država koje su saveznici Sjedinjenih Američkih Država i dešavaju se istovremeno sa osjetljivim mirovnim dogovorom (kojem je posredovao UN) koji se provodi u glavnoj jemenskoj luci Hodeidahu, životno važnoj milionima.

Izvor: Al Jazeera i agencije