Oglasi

Mediji: Hrvatska opet traži borbene avione, pregovori sa SAD i Švedskom

Hrvatska planira u junu i Amerikancima i Šveđanima poslati gabarite aviona za koje je zainteresirana i potom počne direktne pregovore, piše Večernji list.
Prvi pokušaj nabavke F-16 borbenih aviona od Izraela nije uspioEPA Ilustracija

Hrvatska Vlada tokom 2019. godine pokušaće da definiše drugi pokušaj nabavke borbene eskadrile aviona.

Od tog plana, bez obzira na propast posla s Izraelom i nabavke F16 Baraka, u Hrvatskoj ne odustaju, prenosi hrvatski Večernji list.

Nakon što se pre mesec dana iz SAD-a vratila hrvatska vojna delegacija s inicijalnih razgovora oko eskadrile, 8. maja u hrvatskom Ministarstvu odbrane (MORH) je održan isti, inicijalni sastanak sa Šveđanima, na kojima je "reaktiviran" interes Hrvata za nabavku JAS-39 Gripen.

Delegaciju u SAD vodio je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske (OSRH) general Mirko Šundov, dok je za užu temu o ratnom vazduhoplovstvu bio zadužen kontraadmiral Robert Hranj, inače direktor Glavnog štaba OSRH.

Jedino što se u MORH-u nakon posete SAD moglo saznati je da američka strana Hrvatskoj tom prilikom nije dostavila nikakvu ponudu za nabavku aviona.

Amerikanci u čudu

Što se Šveđana tiče, oni su pokazali veće ambicije.

Kako se hrvatska strana iz SAD-a vratila vidno razočarana, a čak se moglo čuti da su Amerikanci bili u čudu kada su shvatili da Hrvatska i dalje ima čvrstu nameru da nabavi borbenu eskadrilu, u MORH-u su sastanku sa Šveđanima dali važnost, navodi Večernji list.

Tako je delegaciju iz Švedske vodila osoba iz FMV-a, državnog preduzeća koje vodi poslove oko izvoza oružja. Uz nju je bio i predstavnik SAAB-a, proizvođača JAS-39 Gripena.

U MORH-u ih je dočekala hrvatska delegacija od 10-ak osoba predvođenih kontraadmiralom Hranjom, prenosi hrvatski dnevnik.

List piše da Hrvatska planira da u junu i Amerikancima i Šveđanima pošalje gabarite aviona za koje je ona zainteresovana, te da se može pretpostaviti da će nakon juna krenuti konkretni pregovori s njima, i to po načelu "jedan na jedan", dakle direktno i očigledno ne putem dugotrajnog međunarodnog tendera.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.