Oglasi

Mediji: Erdogan bio na meti pučista

Najmanje dva borbena aviona F-16 letjela su u blizini predsjednikovog aviona na putu ka Istanbulu u noći pokušaja vojnog udara.
Predsjednikov poslovni avion naišao na borbene letjelice kojim su upravljali piloti povezani sa vojnim udarom, rekao je zvaničnikAP (Ilustracija)

U noći pokušaja vojnog udara u Turskoj piloti dva borbena aviona imali su na nišanu letjelicu u kojoj je bio predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski predsjednik vraćao se u Istanbul sa odmora nedaleko od Marmarisa nakon što je frakcija iz vojske pokrenula pokušaj vojnog udara. 

"Najmanje dva borbena aviona tipa F-16 letjela su u blizini Erdoganovog aviona na putu ka Istanbulu. Nanišanili su Erdoganov avion i još dvije letjelice koje su bile u njegovoj pratnji. Zašto nisu pucali, i dalje je nepoznanica", rekao je neimenovani vojni zvaničnik agenciji Reuters.

Drugi višerangirani turski zvaničnik potvrdio je ovoj agenciji da je Erdoganov poslovni avion naišao na borbene letjelice kojim su upravljali piloti povezani sa vojnim udarom, ali je ipak sigurno stigao u Istanbul.

I Yildirim bio na meti

Treći višerangirani zvaničnik, takođe je izjavio da je predsjednikov avion imao probleme u zraku, ali nije objavio druge detalje.

Erdogan je ranije izjavio da su od početka udara zavjerenici pokušavali da ga napadnu u Marmarisu i da su gađali lokacije na kojima je boravio. Prema riječima zvaničnika, Erdogan je izbjegao smrt za nekoliko minuta, što prenose i turski mediji. 

CNN Turk javlja da je 25 vojnika pomoću konopaca iskočilo iz helikoptera na krov hotela u Marmarisu i da su odmah otvorili vatru, nastojeći da uhvate Erdogana, ali je on otišao samo nekoliko minuta ranije.

Premijer Binali Yildirim je također tokom pokušaja udara bio direktno na meti u Istanbulu, ali je za dlaku izbjegao, kazao je jedan zvaničnik, ne navodeći detalje.

Od početka pokušaja vojnog udara u Turskoj više od 290 ljudi je poginulo u nasilju, od čega je stotinu zavjerenika, a ostali su uglavnom civili i pripadnici policije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.