Mediji: Crkva državnim parama plaća odštetu žrtvama seksualnih zlostavljanja

Samo 18 posto pripadnika Katoličke crkve podržava daljnje plaćanje poreza koji ta crkva prikuplja od svojih članova (EPA)

Popularni njemački list Bild navodi da je otkrivanje sve većeg broja slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i časnih sestara u crkvama potaklo rasprave o finansijskim odnosima Crkve s državom te činjenice da Protestantska i Katolička crkva godišnje prikupljaju više od 12 milijardi eura poreza od svojih članova.

Stoga se postavlja pitanje hoće li žrtvama seksualnog napastovanja koje su počinili svećenici biti isplaćene odštete iz finansijskih sredstava vlade ili Crkve?

Prema pisanju tog lista, rasprave su ponovo izbile nakon što su se pojavile špekulacije da će odštete žrtvama seksualnog napastovanja počinjenog u crkvama biti isplaćene iz sredstava njemačkih poreznh obaveznika, a ne iz ogromnih crkvenih poreza prikupljenih od njenih članova.

Bild navodi da je država desetljećima davala plaće biskupima, a da je nedavno otkriveno da su iz javnih prihoda izdvojena sredstva za “kupovinu tišine”, kao kompenzacija pojedinim žrtvama svećeničkih seksualnih zločina kako se ne bi obraćale sudu.

Takva praksa potakla je rasprave o tome kolika je, zapravo, korist od ogromnih poreza koje crkva nameće svojim članovima ako se iz tih sredsatva ne isplaćuju odštete žrtvama svećeničkog seksualnog zlostavljanja.

Prema listu, biskupija Regensburg od 2010. isplatila je žrtvama seksualnog zlostavljanja i fizičkog nasilja gotovo 4,3 miliona eura.

Žrtvama seksualnog napastovanja koje se dogodilo u crkvama te biskupije ta sredstva vjerovatno su isplaćena iz javnih prihoda.

Vijeće njemačkih biskupa na pitanje Bilda odgovorilo je da ne može precizirati izvor sredstava iz kojeg će biti isplaćena odšteta svim žrtvama svećeničkih zločina, odnosno hoće li to biti iz državnih ili crkvenih prihoda.

List piše da je takva realnost nametnula pitanje potrebe potpunog finansijskog razdvajanja između Crkve i države u Njemačkoj, odnosno da dvije najveće crkve u državi isplate odštete žrtvama seksualnog nasilja iz poreza prikupljenog od članova (12 milijardi eura godišnje), ili da država odmah ukine crkvene poreze.

List otkriva da, prema provedenim anketama, samo 18 posto pripadnika Katoličke crkve podržava daljnje plaćanje poreza koji ta crkva prikuplja od svojih članova.

Podrška projektima

Međutim, Hermann Groehe, bivši njemački ministar zdravlja i jedan od čelnika vladajuće Kršćansko-demokratske unije, stao je u odbranu crkvenog poreza, smatrajući ga pozitivnim jer doprinosi pružanju znatne finansijske podrške dobrotvornim projektima u zajednici.

S druge strane, Ulrich Hemel, istraživač koji se bavi pitanjem Katoličke crkve, smatra da su porezi koji se nameću kao obaveza svim članovima crkve nespojivi s vjerskim slobodama te je pozvao na ukidanje tog obaveznog nametanja crkvenih poreza.

U sličnoj izjavi za list, Stefan Robert, stručnjak za crkvene poreze iz opozicijske Slobodne demokratske stranke, tražio je da se ukinu sva finansijska izdvajanja države crkvama kako bi se povećala nezavisnost jednih od drugih.

Izvor: Al Jazeera i agencije