McDonald's seli sjedište u Britaniju zbog istrage EU-a

Nova kompanija bit će zadužena za prikupljanje franšiznih naknada izvan SAD-a i ostvareni profit bit će oporezovan u skladu sa britanskim korporativnim porezima (Reuters)

Američki lanac brze hrane McDonald's saopćio je danas da će svoje porezno sjedište za najveći dio poslovanja, koje se odvija izvan SAD-a, preseliti iz Luksemburga u Veliku Britaniju nakon što je Evropska komisija otvorila istragu povodom poreznih povlastica koje je ta kompanija dobila od Luksemburga.

Kako izvještava agencija Bloomberg, McDonald's će osnovati novu holding kompaniju sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja je u junu odlučila napustiti Evropsku uniju.

EU istražuje poslovanje McDonald'sa

Nova kompanija bit će zadužena za prikupljanje franšiznih naknada izvan SAD-a i ostvareni profit bit će oporezovan u skladu sa britanskim korporativnim porezima, saopćeno je iz te kompanije.

Evropska unija pokrenula je istragu povodom poreznih aranžmana McDonald'sa i Luksemburga nakon što je otkriveno da je ta kompanija pregovarala o još nižim poreznim stopama s tom zemljom.

Izvor: Agencije