Oglasi

May: Pred zastupnicima je posljednja šansa da odobre Brexit

Britanska premijerka je istakla da bi zastupnici imali priliku glasati i o tome da li podržavaju održavanje drugog referenduma.
Theresa May, Parlament, Velika BritanijaTrebali bismo provesti rezultate prvog referenduma umjesto da tražimo da Britanci glasaju i po drugi put, ističe MayArhiva

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da je pred britanskim zastupnicima „posljednja šansa“ da u Parlamentu odobre sporazum o Brexitu.

Istakla je da bi, ukoliko bi prihvatili sporazum, zastupnici imali priliku glasati i o tome da li podržavaju održavanje drugog referenduma, prenosi Anadolija.

Naglasila je da je spremna da po četvrti put pred Parlament iznese novi nacrt zakona koji se tiče sporazuma o Brexitu.

Izjavila je da nacrt zakona detaljno razmatra pitanja kao što su klauzula o mjeri predostrožnosti, carinska unija, trgovinski sporazum, radnička prava i zaštita okoline.

Sporazum četvrti put pred zastupnicima

Napomenula je da je, ukoliko to podrže i zastupnici, može doći i do održavanja drugog referenduma, dodajući kako pažljivo prati rasprave koje se vode u britanskoj javnosti o ovom osjetljivom pitanju.

„Ne vjerujem da je to nešto što bi trebali uraditi jer mislim da bi trebali provesti rezultate prvog referenduma umjesto da tražimo da Britanci glasaju i po drugi put. Ali svjesna sam da u Parlamentu postoji realan pristup ovom pitanju“, rekla je May.

Sporazum o Brexitu će početkom juna po četvrti put biti predstavljen parlamentarnim zastupnicima.

Lideri Evropske unije su na vanrednom samitu u Briselu u aprilu usvojili odluku o polugodišnjem prolongiranju procesa izlaska Velike Britanije iz Unije do 31. oktobra.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.