Mattis rezerviran na ruski prijedlog o sirijskim izbjeglicama

O problemu povratka sirijskih izbjeglica govorili su i Merkel i Lavrov (AP)

Američki ministar obrane Jim Mattis hladnim je tonom odgovorio na rusku ponudu suradnje u Siriji koju je Moskva predstavila kao rezultat susreta na vrhu na kojemu su sudjelovali Vladimir Putin i Donald Trump, prenosi AFP.

“U Siriji zajedno s Rusijom osiguravamo uvjete za sprječavanje zrakoplovnih nesreća u našim operacijama protiv pripadnika skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) kako bismo spriječili situacije opasne za vojnike obiju zemalja”, rekao je čelnik Pentagona.

“No nećemo činiti ništa više od toga sve dok državni tajnik [Mike Pompeo] i predsjednik [Donald Trump] ne odluče kada ćemo, zajedno sa saveznicima, početi suradnju s Rusijom”, rekao je Mattis.

Prema njegovim riječima, “početak suradnje još se nije dogodilo, pa bi bilo prerano ulaziti u pojedinosti”.

Rusija nudi saradnju SAD-u

Državni tajnik Pompeo ranije je potvrdio da su ruski i američki predsjednik na susretu 16. srpnja u Helinskiju razgovarali o “rješavanju sirijskog sukoba i o povratku izbjeglica” iz Libanona i Jordana u domovinu.

Rusko ministarstvo obrane je potom ponudilo suradnju Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se osigurao povratak izbjeglica u Siriju.

“U toj se ponudi vodi računa o dogovoru koji su ruski i američki predsjednik postigli na susretu u Helsinkiju”, naveo je visoki dužnosnik ministarstva, general Mihail Mizincev u priopćenju.

Vladimir Putin i Donald Trump su objavili da su se dogovorili o nekoliko pitanja, među ostalim i o Siriji, ne navodeći pojedinosti, nakon bilateralnog susreta u finskoj prijestolnici.

U međuvremenu je Pentagon najavio dodatnu vojnu pomoć od 200 milijuna dolara Ukrajini koja se bori s proruskim separatistima.

Merkel i Lavrov također o sirijskim izbjeglicama

Iz ureda njemačke kancelarke Angele Merkel sinoć je potvrđeno da je o tomu kako poboljšati političko stanje u Siriji što bi stvorilo uvjete za povratak izbjeglica razgovarala u Berlinu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim.

“Angela Merkel i Sergej Lavrov su prije svega govorili o stvaranju uvjeta za povratak izbjeglica u Siriju”, priopćilo je i rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Ulrike Demmer je naglasila kako su Merkel i Lavrov govorili i o stanju u Ukrajini i o mogućem stacioniranju snaga Ujedinjenih naroda u području Donbasa.

Susret Merkel i Lavrova je dogovoren prošlog tjedna tijekom telefonskog razgovora njemačke kancelarke i ruskog predsjednika.

U razgovorima, koji nisu bili najavljeni medijima, sudjelovali su i njemački ministar pravosuđa Heiko Maas i šef glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov.

Lavrov i Gerasimov su prethodno boravili u Izraelu gdje je tema razgovora također bila sukob u Siriji.

Izvor: Agencije