Mattis ne odbacuje nijednu opciju nakon napada u Doumi

Vlada Sirije negira da su njene jedinice izvele bilo kakav hemijski napad (AP)

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Jim Mattis u ponedjeljak je kazao kako neće odbaciti “nijednu” opciju nakon što je napad u Siriji, za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, potakao špekulacije o vojnom odgovoru SAD-a, navodi agencija Reuters.

Dodaje se kako je Mattis okrivio Rusiju za neispunjavanje svojih obaveza da se osigura sirijsko odlaganje njenog hemijskog oružja.

U nedjelju je američki predsjednik Donald Trump upozorio kako će biti “plaćena” velika cijena“ nakon što su službe pomoći navele kako je veliki broj ljudi ubijen otrovnim plinom u opsjednutom pobunjeničkom gradu u Siriji, a za napad je opozicija okrivila sirijsku vojsku.

“Prvo moramo ustanoviti zašto se uopće koristi hemijsko oružje kada je Rusija garant dogovora o uklanjanju hemijskog oružja. Tako ćemo, radeći s našim partnerima, od NATO-a do Katara i drugdje, odrediti svoje akcije o ovom pitanju”, rekao je Mattis prije sastanka s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Mattisu je postavljeno pitanje da li je SAD u mogućnosti napasti postrojenja hemijskog oružja koja su u rukama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Procjenjuju se detalji

Potom je bio pitan da li se mogu odbaciti ovakve akcije, kao što su zračni udari protiv Assada, na što je američki ministar odgovorio: “Ne odbacujemo ništa trenutno.”

Vlada Sirije negira da su njene jedinice izvele bilo kakav hemijski napad, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je kazao kako su takve optužbe lažne i provokacija.

Izvori američke vlade navode kako je procjena Washingtona da je hemijsko oružje korišteno u Doumi kod Damaska, ali i kako se detalji još procjenjuju.

Vjeruje se kako je Assad skrio dio hemijskog oružja uprkos američko-ruskom sporazumu, po kojem je Damask trebao predati svo takvo oružje 2014. godine, navodili su zvaničnici proteklih mjeseci.

Smrtonosni napad sarinom u jednom području pod kontrolom sirijskih pobunjenika nagnao je Trumpa da naredi napad projektilima prošle godine na zračnu bazu Shayrat, podsjeća Reuters.

Izvor: Agencije