Oglasi

Masovni opoziv vozila Hyundaija i Tesla Motorsa

Hyundai povlači više od 300.000 vozila modela Sonata, Tesla Motors opozvao cjelokupnu flotu Model S.
Tesla Motors je odlučio povući 90.000 vozila sa tržišta nakon što je otkriven sigurnosni problem s pojasom za vezivanjeEPA

Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai objavio je da će povući više od 300.000 vozila modela Sonata zbog problema sa stop svjetlima, dok je američki proizvođač automobila Tesla Motors opozvao cjelokupnu flotu luksuznih električnih automobila Model S od ukupno 90.000 vozila.

Hyundai je otkrio da postoji opasnost da kada vozač upotrijebi kočnicu stop svjetla ostanu trajno upaljena.

Opoziv obuhvaća Sonate proizvedene 2011. i 2012. godine.

Iz kompanije kažu da jastučić između pedale kočnice i klipa koji gasi svjetla može propasti, što može dovesti do toga da svjetla ostanu upaljena, prenosi Anadolija.

Hyundai je saopćio da do sada nema izvještaja o sudarima ili povredama koje je izazvao ovaj problem.

Kompanije će obavijestiti vlasnike ovakvih automobila o tome kada će moći doći kod dilera na popravku automobila.

Problemi s pojasevima

Datum početka povlačenja još nije poznat.

Tesla Motors je odlučio povući 90.000 vozila sa tržišta nakon što je otkriven sigurnosni problem s pojasom za vezivanje.

"Pomenuti model nije učestvovao ni u jednom sudaru, niti je bilo povreda. Ipak, u slučaju sudara pojas ne bi pružio potpunu zaštitu", navodi se u elektronskoj poruci koju je kompanija uputila klijentima.

Dodaje se da je do sada ispitano 3.000 vozila i da nije otkriven nikakav problem, prenosi AFP.

Prije dvije sedmice jedan kupac u Evropi je prijavio da se sigurnosni pojas otkačio kada se okrenuo da priča s putnicima na zadnjem sjedištu.

Kako navodi agencija AP, za automobilima Tesla Motorsa vlada velika pomama, uprkos cijeni od 70.000 dolara i naviše.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.